Рятувальники Тернопільщини закликають краян не спалювати суху траву

1-102-19628

Пожежно-рятувальним підрозділам Тернопілля все частіше доводиться ліквідовувати пожежі на полях, пасовищах та угіддях краян. Внаслідок необережного поводження з вогнем  чи звичайної людської халатності й необачності на відкритих територіях, уздовж транспортних магістралей, на узбіччях і навіть практично у центрі населених пунктів горить суха рослинність. Кількість таких пожеж не зменшується.

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Під час горіння листя та інших рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які несуть значну шкоду здоров’ю людини. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей, йдеться у повідомленні Управління ДСНС в області.

При спалюванні трави на присадибних територіях або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до знищення диких рослин та тварин. Виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Якщо пожежі виникають на місцевості, через яку проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь є напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ЛЕП.

Ліквідація таких пожеж відрізняється від інших тривалістю та потенційною можливістю збільшення масштабів. Для їхнього гасіння потрібно залучати значну кількість рятувальних сил, пального і спецтехніки на тривалий термін. Адже на відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х кілометрів на годину, а у вітряну – до 30. Висота полум’я сягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, розмір таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. За це передбачено адміністративну, а в особливих випадках і кримінальну відповідальність.

Рятувальники закликають громадянам дотримуватись правил пожежної безпеки та відмовитись від спалювання сміття й рослинних залишків та наголошують, що кожен громадянин має законні підстави боротися із підпалами, відстоюючи своє конституційне право на довкілля, безпечне для життя і здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео