Ростислав Фук

Садівниця з Тернопільщини розповіла, як правильно садити плодові дерева навесні

Господиня наголошує, що висаджені навесні дерева потребують ретельного поливу, навіть коли випустять листя

Питання, коли найкраще садити дерева – восени чи навесні виникає у багатьох любителів садівництва. Але однозначної відповіді немає. Тим, хто вирішив закласти сад навесні, знана на Тернопільщині садівниця Любов Бойко радить встигнути це зробити до травня, поки земля має ще досить багато вологи. Про це пише Сільський Господар.

Пані Люба займається садівництвом уже двадцять років. Має кілька розсадників на Борщівщині та Зба­рівщині. Крім традицій­них культур (яблунь, груш, слив), тут є вишні, черешні, абрикоси, персики, аґрус, йошта, смороди­на, виноград. Прижилися й екзо­ти – хурма, ківі, жимолость, лохи­на, кизил, інжир. Успішно ростуть волоські горіхи, фундук, шовковиця, жимолость, туї, троянди та магнолії. 

 Господині дуже подоба­ються новинки, тож постійно розширює асортимент, щосезону «про­писуючи» на ділянці щось оригінальне й цікаве.

 За роки праці пані Люба здобула неабиякий автори­тет серед любителів саду не лише на Тернопільщині, а й далеко за її межами. Люди часто звертаються до неї за консультацією. Початківці, наприклад, за­питують, які яблуні ранніх сор­тів краще підібрати. Любов Бойко рекомендує Білий на­лив, Паперівку, Ерлі Женева; з літньо-осінніх – усім відому Славу переможцям, а ще – Пріму. Флоріна, Фуджі, Ліголь, Скіфське золото, Декоста (яблуко-персик), Чемпіон, Айдаред є популярними серед осін­ньо-зимових. Вони мають стійкий імунітет до хвороб, плоди в домашніх умовах зберігаються до червня. А яблуками сорту Айдаред можна ласувати аж до нового врожаю.

 Закцентувала господиня й на правилах вибору са­джанців. Вони повинні бути здоровими, неушкоджени­ми, з добре розвиненою ко­реневою системою. 

Для садіння молодого деревця потрібно викопати глибоку яму, – ділиться досвідом садівниця. – Вилити туди відро води. Тільки-но вона вбереться, внести перегній чи іншу поживу. Присипати землею, додати деревний попіл, який знезаражує і розрихлює ґрунт. Перед садінням на стрижневих коренях зробити невеличкий зріз на 2–3 см. Рівномірно розподілити у ямі коріння і починати злегка присипати землею, щоразу її втрамбовуючи. Засипати ґрунтом треба не вище за кореневу шийку або місце щеплення. Наприкінці саджанець ще раз рясно полити водою.

 Любов Бойко наголошує, що висаджені навесні дерева потребують ретельного поливу, навіть коли випустять листя. Особливо за сухої погоди.

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото Сільського Господаря

Вибір читачів за тиждень

Відео