Серед випускників Тернопільщини зростає попит на технічні професії

Tehnicheskie_specialnosti_vozmozhnosti_i_realizaciya_mechti

З кожним роком зростає кількість випускників старшої школи, які обирають технічні спеціальності у вишах. За останні 10 років обсяг держзамовлення на технічні спеціальності зріс майже вдвічі. Якщо у 2007 році такий попит складав 8,5% , то у 2018 році він сягнув 16,3%.

 Про це повідомили на сайті Міністерства освіти і науки України.

– У нас в суспільстві побутує думка, що зараз технічні виші переорієнтувалися виключно на гуманітарні спеціальності чи готують тільки економістів, фінансистів, при цьому «технарів» стає все менше і менше. Більш того, цю думку часто тиражують і представники влади. Давайте подивимося на об’єктивні факти та цифри. Найкращою ілюстрацією є прийом – як приймають випускників шкіл. У абсолютних цифрах замовлення на технічні спеціальності падає, але якщо ми подивимось у розрізі демографії, обсяг держзамовлення на технічні спеціальності по відношенню до випуску учнів старшої школи зріс майже вдвічі за останні 10 років, – пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час засідання виїзного розширеного комітету ВРУ з питань науки і освіти за участі ректорів технічних університетів України, що відбулося 6 червня.

630_360_1523632855-3294
630_360_1523632855-3294

 

Також Лілія Гриневич зазначила, що порівняно із 2007 роком кількість випускників шкіл зменшилася  вдвічі – з 467 тисяч учнів до 203 тисяч.  За словами Міністра, саме демографія є найбільшим стримуючим чинником. Оскільки на ринку праці наша країна має значу потребу у кадрах за низкою технічних спеціальностей. Крім того, на технічних спеціальностях бакалаврів навчається більше, ніж магістрів. Причиною цього є від’їзд молоді, що навчається  на технічних спеціальностях, за кордон та затребуваність таких кадрів навіть на рівні бакалавра. Лілія Гриневич наголосила, що впоратися із відтоком людей за кордон буде неможливо, якщо держава не почне передбачувати гроші на технічне оснащення закладів вищої освіти. Говорили на засіданні і про вдосконалення законодавчого поля, що особливо актуальне для сфери інновації.

– Фундаментальна наука, чиста наука та прикладна наука та інновації – це різні речі. І нам потрібно через законодавство закладати стимули для розвитку інновацій, створити сприятливе законодавче поле. Я дуже вдячна технічним університетам, які свого часу після довгого занепаду змогли включитися в активну роботу над оборонними проектами, коли цього почала потребувати наша держава. Ви довели, що є серйозною силою підтримки для країни. Свою ж роботу має зробити законодавець, аби дати вам більше можливостей, – зазначила Лілія Гриневич.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео