Ростислав Фук

Що спекти з полуниці: рецепти від Клопотенка (фото)

Для найкращого результату кулінар радить обирати тверду полуницю

Сезон полуниці саме в розпалі. У цій смачній ягоді міститься багато корисних речовин: вітаміни групи В, вітамін С, калій, кальцій, магній, фолієва кислота, органічні кислоти, флавоноїди. Крім того, вона відрізняється невисокою калорійністю. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко опублікував кілька рецептів для запікання з полуницею.  

Нарешті дочекалися сезону полуниці. Як наїстеся її свіжою, готуйте ароматну випічку із нею – пироги, запіканку та круасан. Із цією ягодою все виходить соковитим, ароматним і по-справжньому літнім. Вибирайте гарну тверду полуницю, – каже Євген Клопотенко.

Заливний пиріг з полуницею

Заливний пиріг з полуницею

Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів, розтопіть 100 г вершкового масла в сотейнику чи на паровій бані. В ємність вбийте 3 яйця, додайте 150 г цукру та збийте міксером чи кухонною машиною з насадкою віничок до білого кольору та збільшення маси в 1,5 рази. Додайте трохи остигле вершкове масло, влийте 250 г кефіру кімнатної температури, додайте дрібку солі та 8 г ванільного цукру. Перемішайте всі інгредієнти ложкою. В окремій мисці з’єднайте 230 г борошна та 1,5 ч. л. розпушувача. Додавайте порціями в миску з іншими інгредієнтами та перемішуйте силіконовою лопаткою. Беріть форму, змастіть її 25 г вершкового масла та трішки притрусіть борошном. Залишки його висипте. Влийте тісто у форму. Помийте 300 г полуниці, приберіть хвостики та занурте ягоди в тісто так, щоб вони майже повністю «потонули». Ставте випікатися пиріг на 50 хвилин за температури 180 градусів.

Пиріг з полуницею та сиром

Пиріг з полуницею та сиром

У великій мисці змішайте 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, додайте 200 г розм’якшеного вершкового масла та вбийте 1 яйце. Додайте по дрібці солі та цукру, а також 6 ст. л. сметани. Спочатку просто перемішайте, а потім гарно вимішайте тісто, яке не липне до рук. Сформуйте з нього кулю, загорніть в харчову плівку та покладіть в холодильник відпочивати на 20 хвилин. Потім діставайте тісто та розділіть на дві частини: 2/3 ми використаємо для основи пирога, 1/3 – для верхнього шару. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Більшу частину тіста розкачайте в пласт завтовшки 5 мм. Він має бути більшим в діаметрі, ніж ваша форма, щоб заліпити ним краї. Викладіть розкачаний пласт у форму.

На крупній тертці натріть 300 г твердого сиру. половину викладіть на тісто у формі, а іншу частину поки відкладіть. Зверху викладіть 200 г порізаною четвертинками полуницю та листочки з 5 гілочок базиліку. В окремій мисці змішайте 3 яйця, 1 ст. л. цукру та ½ ч. л. солі, трохи збийте віничком до об’єднання та залийте інгредієнти пирога. Зверху знову присипте сиром, який залишився. Розкачайте меншу частину тіста та накрийте нею пиріг. Краї добре заліпіть, а зверху змастіть 1 збитим жовтком за допомогою кулінарного пензлика. Ставте випікатися на 40 хвилин за температури 180 градусів.

Сирна запіканка з полуницею

Сирна запіканка з полуницею

Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів. Помийте 500 г полуниці, очистьте від зелених хвостиків та викладіть на паперовий рушник, щоб увібралася зайва волога. В мисці збийте 2 яйця з 120 г цукру, додайте 550 г кисломолочного сиру, 50 мл сметани та 45 г манки. Перемішайте інгредієнти до однорідності.  Вбивайте три яйця по одному в суміш та щоразу добре перемішуйте. Додайте 5 г ванільного цукру та 70 г промитих родзинок. Добре перемішайте. На дно форми викладіть підготовлену полуницю та викладіть масу у форму для запікання. Зверху посипте дрібкою кориці та ставте випікатися за температури 180 градусів на 40 хвилин. Після виймайте запіканку та дайте їй повністю остигнути в формі.

Фото Євгена Клопотенка та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео