Що буде з Тернопільщиною після адмінреформи?

Адміністративна реформа в Україні передбачає повну децентралізацію влади з реорганізацією адміністративних одиниць. Зокрема, планується ліквідувати області, натомість створивши 9 регіонів.

Райони укрупнять, замість нинішніх 468 буде лише 100. Також об’єднаються територіальні громади. Посилиться роль місцевого самоврядування, а контроль за діяльністю місцевих органів влади здійснюватимуть префекти, яких призначатиме Президент. Однак проведення такої реформи потребує зміни 500 законів і нормативних актів, і це треба встигнути зробити до жовтня, коли мають відбутися місцеві вибори.

Як проходитиме реформа?

За словами спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, для децентралізації необхідно внести зміни до Конституції і переписати майже 500 нормативних документів. Парламент України планує не пізніше 15 липня прийняти закон про децентралізацію держуправління. А обласні держадміністрації до 1 червня зобов’язані розробити Перспективний план формування дієздатних громад по області.

Уряд запропонує методологію, як створити об’єднання і яким чином визначати центри громад. Нову карту області з укрупненими громадами повинна приймати обласна рада. Завдання уряду – провести реформу до жовтня. Саме на кінець цього місяця заплановані місцеві вибори, які планують провести на новій територіальній основі.

Три рівні адмінреформи

Відповідно до реформи пропонується ввести три рівні адміністративно-територіального устрою.

Рівень перший: Регіон

Досить імовірно, що Україна буде розділена на дев’ять регіонів:

Поліський: Волинська, Рівненська, Житомирська області

Карпатський: Львівська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька області

Подільський: Тернопільська, Хмельницька, Вінницька області

Київський: Київська, Чернігівська, Черкаська, Кіровоградська області

Слобожанський: Сумська, Полтавська, Харківська області

Придніпровський: Дніпропетровська, Запорізька області

Донецький: Луганська та Донецька області

Причорноморський: Одеська, Миколаївська, Херсонська області

Автономна республіка Крим

Рівень другий: Район ( округ, повіт)

Нинішні 468 районів теж укрупнять. На їх місці з’являться 100 нових районів (округів, повітів)

Рівень третій: Територіальна громада (волость)

Цей рівень теж припускає укрупнення нині діючих місцевих громад — замість них має з’явитися 750 нових територіальних громад.

Хто замінить глав адміністрацій?

Передбачається, що в якості зразка Україна використає досвід Франції. У нових районах (округах, повітах) місцеві органи влади переформатують в «органи префектур».

На чолі кожного району буде стояти префект (державний чиновник). Одне з головних завдань префекта — контроль за роботою органів місцевого самоврядування (в усіченому варіанті зараз цим займаються прокурори).

Префекта призначатиме Президент за поданням Уряду. Ця людина повинна мати спеціальну освіту та підготовку і пройти суворий відбір.

Ще одна особливість майбутніх префектів — політична нейтральність. Цим чиновникам буде заборонено бути в якійсь партії, а також балотуватися на будь-які політичні посади. Це будуть ті люди, яким довіряє держава.

Джерело: bbcccnn.com.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео