Що чекає тернополян при вступі у ВНЗ наступного року?

vstup-rejtyng

Абітурієнтів обмежать в кількості заяв до ВНЗ, а результати ЗНО будуть дійсні і на наступний рік.

Українські абітурієнти в 2017 році зможуть подати всього дев'ять заяв на чотири спеціальності. Прийому на фахівця і молодшого бакалавра не буде. Згідно з правилами вступної кампанії-2017, опублікованими Міністерством освіти, на бюджетні місця будуть збережені квоти для пільговиків і кримчан. Для прийому молодших спеціалістів розробляються окремі правила, пише segodnya.ua.

Що зміниться

Якщо в цьому році абітурієнти могли подати 15 заяв на п'ять спеціальностей, то в 2017 в Міністерстві освіти вирішили скоротити кількість заяв до дев'яти на чотири спеціальності. Так в Міністерстві хочуть зосередити абітурієнтів на обраних напрямках. Також в 2017 для абітурієнтів з інвалідністю, сиріт, дітей учасників бойових дій на Донбасі і тих, хто приходить з Криму і Донбасу, будуть збережені введені в цьому році квоти, тоді як право на позаконкурсний вступ скасовано.

«Зміни правил вступної кампанії не будуть радикальними. Серед найпомітніших змін для вступників, яке може викликати резонанс – це зменшення кількості поданих заяв. У 2017 році скорочується кількість заяв до дев'яти заяв на чотири спеціальності. Як показала практика, значна кількість вступників, які отримали рекомендації на бюджетні місця по 10-15 пріоритетних, не скористалися цими місцями, і пішли на контракт в інший ВУЗ. При цьому кількість заяв на контрактні місця не обмежується взагалі», – відзначає директор департаменту вищої освіти МОН України Олег Шаров.

Вступ до ВНЗ у 2017 році буде можливим на підставі сертифікатів ЗНО 2016 і 2017 року, тоді як в 2016 за торішнім сертифікатом вступати було не можна. Українська мова і література залишається обов'язковим предметом, другий обов'язковий предмет – математика, історія України або біологія в залежності від спеціальності, третій – визначається вищим навчальним закладом, який може запропонувати тим, хто вступає два предмети на вибір. Також ведуться обговорення навколо введення англійської мови обов'язковим предметом на ЗНО, але не в наступному році.

Бюджетних місць буде більше в тих ВНЗ, яким віддають перевагу абітурієнти з високими балами ЗНО. Таким чином, бюджетні місця будуть закріплені за кращими абітурієнтами. Так, ВНЗ, які повністю виконали державне замовлення в 2016 році, зможуть збільшити кількість бюджетних місць до 10%, інші вищі навчальні заклади будуть орієнтуватися на максимальні обсяги поточного року. Загальний обсяг державного замовлення буде визначено після затвердження Державного бюджету на 2017 рік.

ЗНО введуть і на магістратурі

При вступі до магістратури, абітурієнти мають міжнародний сертифікат, який підтверджує знання іноземної мови на рівні не нижче В1, зможуть не складати іспит з іноземної – він буде врахований по максимальному балу. Також з наступного року всі, хто вступає до магістратури на «Право» будуть здавати ЗНО.

«У 2016 році в експериментальному режимі в дев'яти ВНЗ вступ до магістратури на »Право« проводилося з використанням технологій ЗНО. У 2017 році це буде зроблено для всіх університетів, що пов'язано з особливою соціальною, економічною і суспільною значимістю підготовки юристів в Україні. Людина з недостатньою правовою підготовкою не повинна потрапляти в магістратуру по праву», – додає Олег Шаров.

За його словами, цілком можливо, що вступ на магістратуру за ЗНО буде і на інші спеціальності, перш за все, які можуть бути віднесені до регульованих професій. Зараз такі механізми для впровадження ЗНО на інші спеціальності тільки розробляються, але в 2017 ЗНО буде лише на «Право».

Через відсутність розмежувань в законодавстві понять «молодший бакалавр» і «молодший спеціаліст», набору на «молодшого бакалавра» у 2017 році не планується. «Молодших спеціалістів» на базі 11 класів будуть набирати після розподілу бюджетних місць на бакалавраті. Також з 2017 року більше не буде прийому на спеціаліста. Останній набір провели в цьому році.

«У перехідних положеннях закону України »Про вищу освіту« передбачено, що останній набір молодшого спеціаліста в системі вищої освіти проводиться в 2016 році. У Верховній Раді є декілька законопроектів, які змінюють цю дату – один з них змінює цю дату з 2016 на 2018 рік, інший на 2020 рік. Щоб не потрапляти в законодавчі ножиці, ми поділяємо два документи »Умови прийому до вищих навчальних закладів«, і інший – »Умови прийому для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста«. Найбільш важлива зміна в ньому полягає в тому, що прийом документів на молодшого спеціаліста на підставі 11 класів буде завершуватися після того, як розподіляться місця державного замовлення на прийом бакалаврів», – пояснює Олег Шаров.

Квоти для пільговиків і переселенців

Відбір абітурієнтів проводитиметься на підставі конкурсного бала і формуватися з оцінок ЗНО, середнього балу атестату про загальну середню освіту, вступного іспиту або творчого конкурсу в передбачених законодавством випадках, і бали за успішне проходження підготовчих курсів ВНЗ для спеціальностей, на які набрати студентів найбільш складно.

У 2017 році Міністерство освіти зберігає квоти для пільговиків і переселенців, які замінили право на позаконкурсний вступ в 2016 році.

Перша квота призначена для сиріт і для тих, хто за станом здоров'я не може здавати ЗНО, а також для учасників бойових дій. Квота для них становитиме 10% від держзамовлення, але не менше 1 людини. У вищих навчальних закладах Донецької та Луганської області – 30%. Друга квота для переселенців, які покинули окупований Крим після 1 січня 2017 року. Вона становить 20% від держзамовлення, але тільки в уповноважених ВНЗ (на їх базі будуть функціонувати Освітні центри «Крим-Україна»), сьогодні їх в Україні 12. Третя квота може вводитися тільки в комунальних вищих закладах – їх в Україні не багато – вона діє для жителів відповідної територіальної громади, яка фінансує підготовку фахівців з бюджету регіону. Четверта і п'ята квота ставитися до іноземних абітурієнтів за міжнародними зобов'язаннями.

«В Умовах прийому немає механізму на першочерговий вступ, оскільки він фактично нічого не означав, замість нього використовуються інші більш ефективні механізми. Додався механізм балансуючих коефіцієнтів: галузевого, регіонального, сільського і першочергового – це те, що зроблено вперше за пропозиціями технічних і аграрних університетів. даний механізм повинен пройти реєстрацію в Міністерстві юстиції України, якщо все буде добре, ці коефіцієнти будуть вирівнювати шанси абітурієнтів», – зазначає Олег Шаров.

Директор департаменту вищої освіти зазначає, додаткові бали за підготовчі курси введені тільки на ті спеціальності, на які існують труднощі з набором студентів.

«Є список спеціальностей, на які діють додаткові бали за підготовчі курси при університетах. Ми дивимося, на які спеціальності є досить великий контрактний набір. З цього списку в 2017 році прибрано комп'ютерні спеціальності, додані екологія і садово-паркове господарство», – пояснює Олег Шаров.

За словами директора департаменту вищої освіти Олега Шарова, Умови вступу до ВНЗ на 2017 рік проходять правову експертизу в Міністерстві юстиції України і, після узгодження всіх питань, документ вступить в силу.

Дати вступної кампанії-2017

Як і в минулому році, подача заяв на перший курс бакалаврату буде повністю в електронній формі, в тому числі для заочників. Реєстрація електронних кабінетів надходять почнеться 29 червня і завершиться 25 липня на ez.osvitavsim.org.ua, а ось реєстрація заяв буде проходити з 12 по 26 липня. Для абітурієнтів, які вступають на підставі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів подача документів триватиме до 20 липня. Творчі конкурси ВНЗ почнуть проводити з 17 по 26 липня, вступні іспити з 21 по 26 липня.

Рейтингові списки до зарахування з'являться 1 серпня. До 5 числа абітурієнти, рекомендовані до зарахування, повинні подати оригінали документів, після чого 7 серпня оприлюднять списки зарахованих на бюджет, на контрактну – до 30 вересня. При цьому в 2017 році буде всього одна хвиля зарахування, а не три за рахунок розставляння абітурієнтами пріоритетності заяв. Відмова від другої і третьої хвилі дає можливість зарахувати пільговиків на звільнені в результаті конкурсного відбору бюджетні місця. Для спеціальностей, за якими існують труднощі з набором студентів, передбачена можливість підтягування списку вступників після зарахування пільговиків.

Для тих, хто вступатиме на основі диплома молодшого спеціаліста, подача документа тривати до 24 липня, а вступні іспити пройдуть з 25 по 31 липня.

Під час подачі заяв до ВНЗ, абітурієнтам потрібно буде вказати пріоритетність цих заяв від одного до дев'яти. Визначати мінімальний бал для зарахування будуть самі вищі навчальні заклади.

Вибір читачів за тиждень

Відео