Віра Олександрович

Щоб виділити кошти на боротьбу із коронавірусом, на Тернопільщині терміново скликають сесію облради 

Снимок33

Через потребу виділення коштів на упередження епідемії коронавірусу на Тернопільщині скликають термінове засідання сесії обласної ради. 

Провести зібрання в конференцзалі адміністративного будинку, що на вулиці Грушевського, 8, планують вже у четвер, 5 березня. Втім, медики отримають 2,5 млн грн на найнеобхідніше лише у тому разі, якщо відповідне подання щодо змін до бюджету на 2020 рік встигнуть оформити і подати чиновники обласної держадміністрації (ОДА). Саме такою є процедура. 

– Чекати вже немає як! – наголошував перший заступник голови облради Василь Деревляний під час розширеного засідання президії Тернопільської обласної ради сьогодні, 2 березня. – Нагадаю, Постанова Кабміну про заходи із підготовки до ймовірної епідемії коронавірусу вийшла ще 4 лютого, але ми досі з Києва не отримали жодної копійки! Все обіцяють та обіцяють…

На що очільник краю Віктор Овчарук цілком резонно зауважив: «Ви ж бачите: виконавча влада у нас сама собі не може дати раду…». Нагадаємо, на Тернопіллі зараз немає ані голови ОДА, ані його першого заступника, який би мав виконувати обов’язки на час відсутності очільника. Тому на президію облради завітав один із двох заступників голови ОДА. І чогось конструктивного він депутатам не запропонував, а натомість звинуватив у популізмі.   

До слова, на розгляд присутніх сьогодні винесли лише 2 питання. Головне – «Про стан готовності до роботи в умовах загрози появи коронавірусу і здійснення заходів із запобігання його поширенню на території Тернопілля» (про це читайте на «Терені» згодом – прим.). Пункт про те, коли можна буде зібратися і прийняти рішення щодо коштів був під №2. 

– Ми мусимо дочекатися подання ОДА щодо внесення змін до бюджету на 2020 рік у частині виділення коштів на підготовку профілактичних заходів щодо розповсюдження коронавірусу, – пояснює голова облради. – Решту запропонованих робочих питань, які вже є у розданому вам порядку денному, можна буде розглянути на наступному засіданні. Сесію ми закривати не будемо…

Заступник голови облради Любомир Крупа також запропонував звернутися до ОДА із вимогою подати відповідну обласну програму, в якій мали б передбачити витрату коштів на профілактику інфекційних захворювань. Адже, як виявилося, просто виділити гроші із резервного фонду фактично неможливо. Якщо навіть піти на таке порушення бюджетного законодавства, то на проведення тендерів із закупівлі необхідного оснащення та індивідуальних засобів безпеки доведеться витратити 1-1,5 місяця. А це, за умов швидкого поширення інфекції усім світом, – дійсно згубно. 

– Виходить, що ми – їхні заручники! – обурився пан Крупа. 

Після дискусії засідання все-таки оголосили на 5 березня, але із умовою, щоб подану програму розглянули на засіданнях бюджетної і медичної комісій напередодні, тобто 4 числа. Чи станеться так? Побачимо…

Фото з трансляції на сайті Тернопільської обласної ради  

Вибір читачів за тиждень

Відео