Орест Сарматський

Шмигаль: Аграрії отримають переважне право викупу землі, на якій давно працюють (Агроновини)

0401 (Copy)

Кабінет міністрів України вніс зміни до порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Про це йдеться у повідомленні на Урядовому порталі.

Як відзначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, це рішення дасть можливість забезпечити коректну процедуру продажу та правильне оформлення всіх відомостей у реєстрі. 

- Після відкриття ринку землі аграрії, які багато років працюють на земельній ділянці, отримають переважне право її викупу. Водночас всі угоди купівлі-продажу будуть перевірятися на дотримання вимог закону, — зауважив очільник уряду.

Прем'єр-міністр дав завдання Міністерству аграрної політики та продовольства забезпечити необхідний рівень інформування, щоб люди на місцях розуміли всі переваги земельної реформи.

Денис Шмигаль також відзначив, що, окрім відкриття ринку землі, важливо розвивати систему меліорації, оскільки спекотна погода постійно створює небезпеку посухи та втрати врожаю для аграріїв.

ТОП-3 постачальників свинини в Україну

Імпорт свинини у січні-травні 2021 р. склав 10,3 тис. т. 

Це на третину перевищує надходження свинини з-за кордону аналогічного періоду 2020 р., та співпадає з підсумками імпорту в січні-травні у 2019 р.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації свинарів України.

При цьому, аналітики зауважують, що надходження імпортної свинини у другому кварталі відчутно послабилося.

- Понад 70% завезеної за п'ять місяців свинини надійшло саме у січні-березні, тоді як в останні два місяці поставки були менш активними — 1,4-1,5 тис. т/міс. Це менше за середньомісячні темпи надходження свинини за останні три роки, — йдеться у повідомленні.

Цьогоріч першість серед країн-постачальниць утримує Данія, звідки надійшло 48% сукупних обсягів імпорту свинини. Трохи менше чверті вантажів (24%) завезли з Польщі, а трійку основних постачальників закриває Канада з 12%-ми завезеної за січень-травень свинини.

В АСУ відзначають, що ні пожвавлений «притік» імпортної свинини у першому кварталі, ні перевищення сукупних обсягів імпорту над минулорічним показником у січні-травні не мало критичного впливу на ситуацію на вітчизняному ринку свинини.

- Ринок свинини в Україні залишається переважно орієнтованим на вітчизняного виробника. Так, щомісяця промислові свиногосподарства реалізують на забій понад 43 тис. т свинини живою масою. У перерахунку на м’ясо це більш ніж удвічі перевищує сукупний імпорт свинини з початку року, — коментують представники асоціації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео