Орест Сарматський

Штучну рибу без кісток вирощують у Португалії (Агроновини) 

2101 (Copy)

Штучне м’ясо буває кількох видів. 

Так, частину замінників тваринного білка створюють з рослин. Крім того, таке м’ясо можна виростити у лабораторії на основі справжніх м’язових клітин тварин. Виростити в лабораторії можна і рибу. 

Саме так зробили португальські вчені з Лісабонського університету. У рамках проєкту “Algae2Fish” на основі водорослей та клітин риби було вирощено морського окуня без кісток.

Наразі триває вдосконалення технології вирощування штучної риби. Продукт має бути таким же корисним, як звичайний окунь, але не містити кісток, мікропластику і частинок ртуті, які є в морській рибі, пише gfieurope.org.

Науковці мають на меті використовувати такі методи, як 3D-друк, для створення їстівних каркасів з використанням матеріалу, видобутого з водоростей і рослин. Вони будуть застосовуватися для додання структури продукту, вирощеному з клітин риби, допомагаючи відтворити складну волокнисту текстуру, яка спостерігається у традиційної риби, і надавати їй характерного смаку.

Водорості також містять антиоксиданти, які додають поживну цінність продукту, забезпечуючи омега-3 жирні олії, що містяться в рибі. Команда науковців використовуватиме електричну стимуляцію, щоб підвищити трансформацію стовбурових клітин риби в м’язи та жир.

Продукти дорожчають: скільки вартуватиме накрити новорічний стіл цього року?

Приготувати новорічну вечерю цьогоріч буде на 8,1% дорожче, ніж під час святкування 2021 року. 

Бюджетна святкова вечеря на чотирьох осіб вартуватиме у середньому близько 1844 гривень. А охочим поласувати “делікатесами” (червона риба, ікра) доведеться заплатити щонайменше 2325 гривень.

Розрахунок вартості святкових наїдків здійснили науковці з ННЦ “Інститут аграрної економіки”. Для обчислень брали традиційні страви та напої: салат “Олів’є”, м’ясо та нарізки, овочі, фрукти, шампанське, сік та ін.

Pasted into Штучну рибу без кісток вирощують у Португалії (Агроновини) 
Pasted into Штучну рибу без кісток вирощують у Португалії (Агроновини) 

Цього року приготувати “Олів’є вартуватиме на 24,6% дорожче. Також помітно подорожчали м’ясні страви.

Варто зазначити, що в столиці повечеряти на Новий рік буде дещо дорожче, ніж у середньому по Україні. Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 2123,59 гривень, що на 10,8 % більше вартості новорічного столу 2021 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2673,59 гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео