Віра Олександрович

Шумщина: унікальні документи і спогади - у музеї посеред лісу (фото, відео)

Основне (Copy)

Музей просто неба діє у лісі на Шумщині. Знайти його тепер – нескладно, хоча у 1943-му табір УПА “Волинь-Південь” поблизу села Антонівці, був секретним військовим об’єктом.

До музейного комплексу нині входять: справжня криївка (зараз – на реконструкції), пекарня, літній клас і стайня для коней повстанців. Утім, це – далеко не все. Так, унікальні матеріали, фото і письмові спогади, які постійно зберігають у збірці Шумського районного краєзнавчого музею, а також його Антонівецького відділення, під час фестивалю-реконструкції «Луни повстанського краю» виставили просто у штабному будинку табору. Там можна було і експозицію оглянути, і розповідь фахівця послухати.

[embed]https://youtu.be/GgxT_vuwQEY[/embed]

Експозиція складається із кількох частин, адже спершу повстанці воювали із нацистами. Боротьба тривала до 1944 року, поки фронт не пішов на захід. Потім вояки УПА зосередилися на протистоянні більшовицькій окупації, - каже директор Шумського краєзнавчого музею Алла Матвіюк. – В Антонівцях тоді діяла друкарня. Інша друкарня була на Гальчиній Горі. Це – вже Рівненщина, але люди там працювали наші. Вони, наприклад, виготовляли агітаційні листівки проти вступу у колгоспи. Тобто боротьба тривала…

В експозиції дуже багато оригінальних фото, а також листів і спогадів, переданих самими учасниками визвольної боротьби і їхніми родичами. Виставку доповнили матеріалами, що розповідають про перебування повстанців у тюрмах і таборах, куди їх відправили під час окупації «совітами». А завершувала експозицію частина, присвячена сучасним «воїнам світла» - бійцям АТО із Шумщини.

Більше про музей під відкритим небом читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Експозиція1 (Copy)
Експозиція1 (Copy)

Експозиція2 (Copy)
Експозиція2 (Copy)

Експозиція4 (Copy)
Експозиція4 (Copy)

У музеї1 (Copy)
У музеї1 (Copy)

Експозиція5 (Copy)
Експозиція5 (Copy)

Експозиція3 (Copy)
Експозиція3 (Copy)

Плакати1 (Copy)
Плакати1 (Copy)

Плакати4 (Copy)
Плакати4 (Copy)

Плакати3 (Copy)
Плакати3 (Copy)

Плакати2 (Copy)
Плакати2 (Copy)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео