Анастасія Кисіль

Ситуація з пальним на Тернопільщині скоро має покращитися

Польща передасть Україні 25 тисяч тонн паливно-мастильних матеріалів. Є домовленості і з іншими країнами

Уряд Польщі виділить Україні 25 тисяч тонн паливно-мастильних матеріалів. Їх передадуть як гуманітарну допомогу.  Це повинно зменшити критичну ситуацію з пальним на українських автозаправних станціях, повідомив на брифінгу 20 травня голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.

Також є домовленості з іншими країнами про те, що вони щодня постачатимуть нам тисячі тонн пального. Повністю проблему це не змінить. Також відпустили регулювання цін на дизпаливо та бензин. Керувати цими процесами вручну було неможливо, тому що ті постачальники, які закупили пальне за кордоном, повинні отримувати мінімальний прибуток з торгів, або ж виходити хоча б в нуль, - каже він.

Як писав “Терен” раніше, Кабінет міністрів підвищив граничну ціну на бензин та зменшив на дизельне паливо. Так, з урахуванням граничних торгових націнок, максимальна ціна на «звичайний» бензин для його продажів через мережу АЗС не повинна перевищувати 39,86 грн за літр, на «звичайне» дизпаливо – не вище 42,31 гривні. Однак вже 17 травня в уряді вирішили не регулювати вартість пального. Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко. В уряді очікують, що граничні ціни на дизпаливо будуть не вищими за 58 грн, на бензин — не вищими за 52 грн. Якщо оператори ринку будуть зловживати становищем, проти них впроваджуватимуть санкції.

Нагадаємо, ситуація з пальним в області все ще складна. Влада просить жителів області мінімально використовувати власні авто, адже у пріоритеті зараз армія, яка потребує багато пального. 

До слова, на Тернопільщині влада перевірятиме автозаправки, які завищують ціни на пальнеВ області працюватиме 19 моніторингових груп. Вже розпочали три позапланових перевірки, в яких залучені представники податкової служби.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео