Віра Олександрович

Скандал: на Тернопільщині активістів звинуватили в умисному роздуванні теми вирубки лісів (фото, відео)

Монастирищина_1

Тему незаконної вирубки лісів на Тернопільщині зачепили під час колегії обласної держадміністрації 28 лютого.

- Тема роздута, - каже Степан Бойко, голова Монастириської районної державної адміністрації, до якого було найбільше претензій. – Було вже 4 ревізії, перевірки різні. Це… хтось паразитує на цьому… Там зловили підприємця, який займається ліцензованою закупкою лісу. Він може вивозити і вночі. То його право… Не знаю… І роздувають це, знимкують! Ну, я не бачу там ніякого криміналу…

Відповідати змушений був і Віталій Батіг – голова Гусятинської районної державної адміністрації. Адже він уже ініціював службову перевірку через вирубку лісів. Там йдеться про завдання шкоди аж на 1,5 млн грн.

[embed]https://youtu.be/m84ADfXVq3o[/embed]

На думку голови обласної держадміністрації Степана Барни, проблема виникла через те, що сумніви у людей з’являються, коли ліс рубають уночі. Нагадаємо, про факти незаконної вирубки лісу, зокрема, і на території Монастирищини, «Терен» писав ТУТ і ТУТ. Сигнали про такі порушення переважно надходили від місцевих громадських активістів.

- Якщо є планова вирубка лісів, то ніхто не заперечує, бо це – робота, бізнес, - додає пан Барна. – Лісові агентства з цього живуть, заробляють гроші. Але якщо це – браконьєрство і злочин, то це має каратися. Я просив одного – інформувати людей, де відбуваються планові рубки, а де – несанкціоновані. І що цікаво, у нас останнім часом немає скарг на лісові агентства, проте чимало претензій до вирубок у так званих колгоспних лісах. Це має місце також у Бережанському районі.

Відтак він запропонував, по-перше, облікувати ці ліси, а по-друге, інформувати місцеве населення про планові вирубки. Мовляв, проблем тоді відразу поменшає. У всіх!

Богомол_Барна
Богомол_Барна

До слова, стався цей діалог під час звіту головного поліцейського Тернопілля про стан протидії злочинності в області у 2017 році. Олександр Богомол якраз виступав перед членами колегії обласної держадміністрації, а також представниками преси, різних управлінь і відділів ОДА і РДА із усієї області. Принагідно він запевнив, що усі повідомлення, які роблять жителі краю на лінію «102», тепер фіксують. Винятків – немає. Тож в усіх фактах, на які посилаються активісти, правоохоронці розбираються. Мовляв, уже навіть є кілька кримінальних справ. Хоча, одночасно, у кількох випадках з’ясувати, хто здійснив незаконну вирубку, правоохоронцям не вдалося.

[embed]https://youtu.be/fVJCVpoWMWM[/embed]

Після цього Олександр Богомол запевнив, що управління Національної поліції в області зазнало суттєвих змін у ході реформування. Зокрема, відбулося скорочення кадрів. Але на якість роботи правоохоронців це сьогодні вже не впливає, запевнив він.

[embed]https://youtu.be/vXqcpiNrVc8[/embed]

Окрім того, на колегії ОДА йшлося про інші актуальні для Тернопілля справи – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео