Олена Чепіль

Скільки коштує прибрати могилу на кладовищі у Тернополі

Така послуга особливо популярна навесні, напередодні Великодніх свят, кажуть у місцевих підприємствах, які займаються таким видом робіт 

Напередодні Великодніх свят і поминальних днів тернополяни традиційно наводять благоустрій на кладовищах. Проте чимало жителів міста, рятуючись від війни, виїхали за кордон, або через низку інших причин не мають змоги доглянути за могилами рідних та близьких. У такій ситуації користуються послугою прибирання могил на кладовищах Тернополя. 

Скільки це коштує, дізнавалися журналісти Терену.

Ціна залежить від послуг або розміру могили

Послугою прибирання на кладовищі можна скористатися у комунальному підприємстві “Ритуальна служба”. Ціна 365 гривень за одинарною та подвійною могилами. Проте вже з середини квітня вартість дещо зросте, кажуть у підприємстві. 

Ціна на кілька гривень підніметься, проте не суттєво. Ми можемо доглянути за травичкою, підмести, окультурити, прибрати та покосити довкола могили. Але у вартість не входять будь-які реставраційні чи будівельні роботи, каже доглядачка кладовища комунального підприємства “Ритуальна служба” Оксана.  

Послуги з прибирання могил надають і приватні підприємства, тут ціни дещо вищі. У приватному підприємстві “Благовіст” прибрати могилу можуть від 500 до 2000 гривень. Ціна залежить від послуг, які хоче замовник. Тут пропонують позбирати траву та бур’яни, скопати ґрунт, прибрати сміття на ділянці, почистити бруківку, впорядкувати територію довкола могили тощо.

Якщо, наприклад, позривати травичку чи позамітати, то це коштуватиме 500 гривень. А якщо щось важче, то відповідно ціна ростиме. Величина могили не має значення. Всі деталі обговорюємо із замовником наперед, розповідає менеджерка підприємства “Благовіст” Оксана. 

А от у фірмі “Домова служба” вартість залежатиме не від послуг, а від розміру могили. Якщо похована лише одна людина, прибирання коштуватиме 790 гривень. Навести лад на подвійній могилі обійдеться у 970 гривень, а на потрійній 1100 гривень.

Послуги в нас стандартні. У вартість входить прибирання сміття та листя, прополювання бур'янів, миття пам'ятника, огорожі, столика і лавки, полив рослин, розпушування землі, підправляння могили, посипання піску. Крім цього, є можливість обговорити інші послуги із замовником, каже менеджерка фірми “Домова служба” Вікторія.  

Має попит напередодні Великодня

Тернополяни доволі часто звертаються із прохання прибирати могили їхніх родичів, кажуть у приватних підприємствах. Менеджерка “Домової служби” розповідає, що кількість таких замовлень частково збільшилася і після початку повномасштабного вторгнення, адже частина жителів міста виїхала за кордон. 

Крім цього, послуга впорядкувати могили стає особливо популярною перед Великодніми святами. 

Цією послугою цікавляться завжди. Проте, наприклад, взимку це не так актуально, як навесні. Багато людей не мають змоги самостійно прибрати могили через різні причини, тому і звертаються до нас, розповідає Терену менеджерка “Домової служби”.

Читайте також: Скільки коштує помити вікна у Тернополі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео