Тернополянка розповіла, скільки можна зекономити, якщо приготувати суші вдома (фото)

sushi-5

Тернополянка Уляна Карпенко просто обожнює суші, причому не тільки смакувати, а й готувати. Разом з чоловіком вони часто готують цю популярну страву японської кухні  вдома — для себе і для друзів, повідомляє Нова Тернопільська газета.

Нині вона ділиться своїм кулінарним досвідом з читачами «НОВОЇ…» До слова, страва ця досить недешева. За підрахунками Уляни, якщо купувати для суші дорогі морепродукти і всі спеціальні інгредієнти (соуси, водорості та ін.), то сума вийде доволі кругленька — близько 800-1000 гривень, втім, можна приготувати й економніший варіант суші, замінивши креветки й мідії на крабові палички і кальмари, спеціальний рис — на звичайний, а також обмежитися одним видом гострого соусу до суші.

Отож, вам знадобляться: 1 кг рису для суші, 100 мл рисового оцту, упаковка норі — темно-зелених водоростей для суші, 200-300 г чищених креветок, 200-300 г мідій, 500-600 г. філе сирого лосося (можна також взяти рибу вугор, але вона досить дорога, тож це вже залежить від бажання і можливості кожного), 1 огірок, 1 авокадо, 1 пачка маринованого імбиру, упаковка зеленого хрону васабі, сир філадельфія або замість нього майонез. Відварити рис. Коли він трішки охолоне, додати до нього рисовий оцет, добре перемішати і дати настоятися 5 хвилин. Рис має бути не гарячий і не холодний, а тепленький, інакше не буде добре намащуватися на водорості.

13659074_1250480338296961_1991905745926301981_n-290x290
13659074_1250480338296961_1991905745926301981_n-290x290

— Кілограм рису для суші нині коштує близько 100 гривень. Можна зекономити й купити звичайний рис, але його не так просто довести до пуття, щоб він став придатним для суші. Експериментувати з іншим рисом можна тільки тим, хто на приготуванні суші уже набив руку, хто ж тільки буде робити їх вперше — все-таки варто придбати спеціальний рис, — радить Уляна Карпенко.  —Лист норі покласти гладким боком на стіл чи дошку і розмістити на ньому утрамбований рис. По рису провести смужку васабі (розвести порошок, як вказано на упаковці, щоб вийшов соус) і викласти на нього шматок риби, креветки чи мідії, або ж усього потрохи. Зверху дати трішки майонезу і скрутити в ковбаску. Для згортання ролів використовують спеціальний килимок макісо.

— Можна обійтися і без килимка, головне — загорнути тугенько, щоб суші, коли їх нарізаєте, не розпадалися, але на цьому теж треба набити руку, — каже Уляна. — Начинку для суші можна обрати, як дозволяють смаки і можливості. Це можуть бути сир філадельфія, крабові палички і огірок, порізані смужками, кальмар і авокадо, вугор та ін. Тож з кожного листка норі, якщо маєте бажання, можете зробити інші суші. Рулет порізати на порційні частини гострим ножем. Перед цим лезо ножа потрібно занурити в холодну воду. Порції суші викласти на тарілку. В окремі тарілочки покласти маринований імбир і васабі.

13645117_1250487224962939_7763742195718949347_n-290x290
13645117_1250487224962939_7763742195718949347_n-290x290

— Васабі продається у вигляді світло-зеленого порошку. Його розводять теплою водою, я ще додаю трішки лимонного соку — десь 20 мл, — ділиться кулінарним досвідом Уляна. — Чим більше води, тим соус васабі виходить рідший і менш гострий. На тарілці роли можна прикрасити крабовими паличками та огірочком, злегка змастити соєвим соусом і присипати кунжутом. Смакуйте на здоров’я!


Суші-словничок

13619969_1250480081630320_3151424152501637524_n-1-290x290
13619969_1250480081630320_3151424152501637524_n-1-290x290

Норі — японська назва їстівних червоних водоростей з роду Porphyra у вигляді тонких сушених листів. Мають легкий димний смак і тонкий океанічний аромат, хоча багато людей кажуть, що запах норі чимось схожий на капусту, а смак — більше на шпинат. Окрім суші, норі у подрібненому вигляді можна класти в перші страви і різні салати, закуски та гарніри. 

Роли – страва японської кухні, один з різновидів суші, скручені в ковбаски начинка і рис з листом норі (пресовані водорості), порізані потім на часточки. Роли готуються за допомогою бамбукової циновки макісу. Роли – один із традиційних видів японської закуски, які, на відміну від суші, загортаються не в рибу, а в пресовані морські водорості. У сухому вигляді вони досить жорсткі, але після того, як на них укладають шар теплого вологого рису, вони розм’якшуються і легко згортаються.

тер
тер

Васабі — японський хрін, але набагато гостріший, більш пекучий та гіркий. Свіжий васабі важко знайти в магазинах, він продається у формі порошку або готової пасти у тюбиках. Васабі вважають протиотрутою у разі харчового отруєння (тобто корисною в разі отруєння сирою рибою, яку використовують для суші). Він також перешкоджає тромбоутворенню, утворенню грибків і розмноженню бактерій. Якщо любите гостре, пропонуємо вживати васабі не тільки для суші, а й як смачний соус до м’яса або сиру, у поєднанні з майонезом, васабі незамінний для яєць і холодного м’яса.

Вибір читачів за тиждень

Відео