Євгенія Цебрій

Спершу зникли потерпілі, потім – світло: як гучна справа про ДТП, де загинули двоє дівчат, тихо осіла в суді

Підозрюваний у скоєнні ДТП 17-річної давності експодатківець Олег Струнь залишається під цілодобовим домашній арештом 

Обвинувачений у резонансній ДТП Олег Струнь, який 15 років переховувався від правосуддя,  далі залишається під цілодобовим домашнім арештом. Запобіжний захід на два місяці йому продовжили 27 січня. А розгляд справи по суті через відсутність світла довелося перенести на 16 лютого.

Резонансна справа, про яку влітку 2021-го гуділа вся країна, тихо осіла в суді. Процес, який почався півтора року тому, після 24 лютого практично застряг на місці. У останні 11 місяців засідання постійно переносили – переважно через неявку потерпілої у справі сестри-близнючки однієї із загиблих у аварії дівчат. Жінці надсилали повідомлення про засідання, телефонували, писали sms, за її адресою вже навідувалась поліція, однак її так і не знайшли. Ймовірно, що з початком повномасштабної війни вона виїхала за кордон, а суд про це не сповістила. Відомо, що її мама, яка також є потерпілою у справі, багато років проживає у США. Однак ще на етапі підготовчих засідань передала до суду заяву про те, щоб справу слухали за її відсутності. А її інтереси в суді представлятиме адвокат. Не з’являється на останні засідання і друга потерпіла у справі – мама другої загиблої у ДТП 17-річної давності. Обвинувачений Струнь приходить на всі призначені слухання, які на жаль, не відбуваються. 

Оскільки засідання вже багато разів переносили, що суттєво затягує процес, суд вирішив продовжити розгляд справи без участі потерпілих. То ж далі буде…

Нагадаємо, смертельна аварія сталася у передмісті Тернополя – селі Петрикові ще в жовтні 2005 року. Водій «Опеля» збив на узбіччі дороги 17-річну Світлану Козлюк і 16-річну Наталію Гнатієвич та з місця події втік. За кермом був експодатківець Олег Струнь. Його оголошували у міжнародний розшук. Чоловіка не могли знайти 15 років. За інформацією потерпілих, він переховувався у Росії. Тільки 29 червня 2021 року чоловік сам прийшов у поліцію та зізнався у скоєному. 

Кримінальне провадження щодо Струня відновили та вручили йому підозру. У вересні 2021 справу передали до суду. До січня 2022 року обвинувачений перебував під вартою. 20 січня Тернопільський апеляційний суд відпустив Олега Струня під домашній арешт. Рідні загиблих дівчат були шоковані рішенням апеляційного суду, про засідання якого ні їх, ні їхнього представника, до речі, не повідомили.

Зараз ця справа в суді на етапі допиту свідків. Суд вже допитав потерпілих - маму і вітчима загиблої - 16-річної Наталії Гнатієвич, а також сестру-близнючку загиблої 17-річної Світлани Козлюк. А також - свідка, який вижив у цій аварії.

На наступних засіданнях суд планував допитати маму підсудного Олега Струня, яка, як стверджують рідні загиблих дівчат, брала участь у переховуванні сина від закону. А також - ще ряд свідків з оточення підсудного, на яких наполягала прокуратура. Але після 24 лютого практично всі засідання у цій справі переносили. То не з’являвся захисник обвинуваченого, який служить в ЗСУ і не мав можливості прибути, то прокурорки, то потерпілих. 

Читайте також: Справа у резонансній ДТП, де загинули двоє дівчат: після 24 лютого – практично жодного засідання.

Фото Євгенії Цебрій

Вибір читачів за тиждень

Відео