Євгенія Цебрій

Відомі волонтери Козаки вийшли з СІЗО під заставу (фото)

Підозрюваним у привласненні  благодійних коштів для ЗСУ зменшили заставу з мільйона до понад двох сотень тисяч гривень кожному

Андрій і Іван Козаки, яких підозрюють у привласненні благодійних коштів для ЗСУ, сплатили заставу і вийшли з СІЗО. Про це Терену повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури. 

Брати-волонтери понад три місяці перебували під вартою. 12 травня суд визначив для них альтернативу застави - по мільйону гривень кожному. У липні цей же запобіжний захід продовжили до 3 вересня. Заставу підозрювані не сплатили, відтак весь цей час залишалися під вартою. 

Однак ухвалою від 31 серпня суд суттєво зменшив розмір застави кожному з братів. Андрію Козаку - 248 тис. 100 грн,  Івану Козаку -  297 тис.  720 грн.

Разом з підозрюваними на лаві підсудних опинилася і вагітна дружина Андрія Козака. Однак їй запобіжний захід не обирали

Нагадаємо, справу щодо відомих братів-волонтерів з Тернопільщини вже передали до суду. Підготовчі засідання відбулися 22-29-31 серпня у Тернопільському міськрайонному суді. Головуючий суддя Тарас Багрій.

Разом з підозрюваними на лаві підсудних опинилася і вагітна дружина Андрія Козака. Їй інкримінують цю ж статтю, що і братам - незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 Кримінального Кодексу України). Однак запобіжний захід підозрюваній, яка перебуває на 9-му місяці вагітності, не обирали.  

Підготовчі засідання у справі відомих волонтерів розпочалися наприкінці серпня

11 травня Андрія і Івана Козаків затримали працівники карного розшуку поліції. За версією слідства, чоловіки збирали кошти на ЗСУ, половину з яких привласнювали собі. За зібрані на підтримку військових з початку війни добровільні пожертви громадян придбали для власного використання два автомобілі, мобільні телефони та інші матеріальні цінності на загальну суму майже 2 мільйони гривень. 

Фото Євгенії Цебрій

 

Вибір читачів за тиждень

Відео