Олеся Поліщук

Спогади учнів Тернопільщини про коронавірус зберігатимуть в обласному архіві

FB_IMG_1639113682182

Учні 40 шкіл Тернопільщини передали в обласний архів документи про те, як у їхніх громадах боролися з коронавірусом.

Про це повідомив директор архіву Федір Полянський.

Це проєкт «Знай наших». Діти два роки збирали спогади медиків та волонтерів про боротьбу з пандемією.

- У мене сусідка - медик і ми йшли до неї, говорили, і відчувалося це не так, як ти дивився б це по телевізору, - розповіла учениця Заліщицької державної гімназії Анастасія Панчук.

Бережанській громаді у боротьбі з пандемією допомагали члени української діаспори в Данії, Сергій Притула та місцеві громадські організації. Про це розповів учасник проєкту Олександр Оберський:

- Більшість волонтерів працювали анонімно. Тобто, вони не хотіли називати свої імена. Ті, що вдалося дізнатися – ми перевели в статистику. На зібрані кошти вони накупили багато препаратів, масок, рукавичок для хворих і багато було передано в дитбудинок, де діти змогли отримати допомогу. З Данії від діаспори це близько 120 тисяч євро".

Вчителька Галина Радик допомагала готувати роботи на проєкт школярам Великобірківської громади.

- За приклад ми взяли людей, які боролися, які стали на передову боротьби із пандемією. Це і наш головний лікар Тернопільської районної лікарні Лісовський Володимир, який очолив ковідне відділення Тернопільської лікарні, який також співпрацював із волонтерами нашого селища, нашої ОТГ, який радив, що потрібно в цей момент купити, зорієнтовував їх у їхній діяльності. Саме ця робота виявилась найцікавішою для наших учнів".

Pasted into Спогади учнів Тернопільщини про коронавірус зберігатимуть в обласному архіві
Pasted into Спогади учнів Тернопільщини про коронавірус зберігатимуть в обласному архіві

Всі отримані документи перевірять та зберігатимуть у фондах архіву.

- Проаналізуємо ті документи, які до нас поступили, проведемо експертизу цінностей і тоді на основі цього ми зробимо висновок, куди, в який фонд вони увійдуть. Те, що з пандемією пов’язане – воно увійде в збірку «CORONАРХІВ», - каже Федір Полянський.

Проєкт «Знай наших» організував обласний Інститут післядипломної педагогічної освіти.

- Задумка проєкту виникла буквально через місяць від початку пандемії. Ми вперше зустрілися з нашими учасниками в онлайн-форматі. Було дуже незвично, всі були збентежені, всі були налякані і ми почати говорити про те, що нам потрібно не боятися, об’єднати свої зусилля на те, щоб подолати цю проблему, - розповіла авторка проєкту Світозара Хома.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео