Ростислав Фук

Стала відома причина масового отруєння в суші-барі на Тернопільщині

Кількість хворих зросла до 44-х - такі дані станом на 16.00 16 серпня

Станом на 16 серпня медики виявили збудника хвороби, через яку госпіталізували 35 хворих, з них 15 дітей  до інфекційного та педіатричного відділення Збаразької центральної лікарні. Виявилося, що це – сальмонела, повідомляють у пресслужбі Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Як ідеться в повідомленні, 9 хворих (серед них 4 дитини) пребувають на амбулаторному лікуванні. Форма перебігу захворювання у всіх хворих середньої важкості.

Нагадаємо, масове отруєння зафіксували після відкриття суші-бару у Збаражі. Фахівці відібрали необхідні взірці їжі для лабораторних досліджень. Поліція відкрила кримінальне провадження. 

Як з‘ясувалося, 12 серпня було відкриття суші-бару, а 13-14 серпня люди з ознаками отруєння почали звертатися за меддопомогою. 

У хворих з’явилися нудота, багаторазова блювота, пронос, болі в животі, підвищення температури тіла до 38,5-39С.

Продовжуються лабораторні дослідження факторів довкілля та біоматеріалів від хворих та контактних.

Актуальною залишається проблема гострих кишкових інфекцій (далі - ГКІ), а саме сальмонельозу, рівень захворюваності яким у ряді міст і областей країни зберігає тенденцію до зростання. Питома частка випадків захворювань сальмонельозом становить 7 % від усіх випадків ГКІ. Епідеміологічна значимість цього захворювання визначається насамперед можливістю реалізації шляхів передачі інфекції з їжею при недотриманні санітарних вимог до виробництва, транспортування, зберігання продуктів та приготування готових страв, – йдеться в повідомленні.

Довідково

Розповсюдження захворюваності на сальмонельоз у багатьох країнах світу, збільшення числа серологічних варіантів збудників, контамінація сальмонелами об’єктів зовнішнього середовища, особливо харчових продуктів тваринного походження, визначають проблему сальмонельозу як надважливу серед сучасних медико-соціальних проблем. Актуальність сальмонельозу зумовлюється надзвичайним його поширенням, зростанням захворюваності навіть у розвинутих країнах, частими спалахами та великою летальністю серед дітей молодшого віку.

Читайте також: Вже 31 людина у лікарні: що відомо про масове отруєння людей на Тернопільщині

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео