Орест Сарматський

Стало відомо, які продукти суттєво подорожчають восени (Агроновини)

0201 (Copy)

За даними Міністерства фінансів, в липні річна інфляція прискорилася від 9,5% до 10,2. Таких показників не фіксувалося з 2018 року. Експерти стверджують, що українцям слід готуватися до того, що ціни не припинять своє зростання.

М’ясо. Прогнозується, що продукція збільшиться в ціні на 5-10%, і подорожчання вже почалося. Минулого місяця м’ясо великої рогатої худоби, а також курки, в порівнянні з червнем, зросло в ціні на 3%. Серед головних причин називають подорожчання комунальних послуг (в тваринництві використовується велика кількість води і електрики), а також корму. За даними економіста Олега Пендзина, вартість хліба продовжить збільшуватися приблизно на 1,5% на місяць. І таке зростання відбудеться незважаючи на те, що в цьому році в країні очікується рекордний урожай зерна — понад 70 млн тонн. Однак уже з вересня продукція подорожчає, і причина — все те ж зростання тарифів на електроенергію для підприємств. Яйця. Не виключають фахівці і зростання цін на яйця. У 2021 році ціни відверто шокували українців, хоча за останні місяці десяток подешевшав на 6-8 грн. Однак восени вартість може повернутися до рівня квітня — до 38 грн за десять штук.

Джерело: https://agronews.ua

Озвучено, як невдовзі зміняться ціни на землю

0202 (Copy)
0202 (Copy)

Як відомо, з 1 липня 2021 року в Україні відбувся запуск ринку землі. Таким чином було знято мораторій на продаж ділянок сільськогосподарського призначення. Про ціни на покупку та оренду землі повідомляє “Ліга”.

За словами очільника Мінагрополітики Романа Лещенка, в перший місяць після запуску земельної реформи, середня вартість землі в країні становила близько 40 тис. грн (майже 1, 5 тис. долл). Згідно зі статистикою земельних угод від Держгеокадастру, ціни серйозно відрізняються — від 3700 грн за гектар в Луганській області і до 13 млн грн в Київській. Експерти вважають, що орієнтуватися на ціни землі в перший місяць запуску продажів не варто. Оскільки ціна не репрезентативна. Однак, у виданні відзначають, що важливіше не актуальна вартість земельних ділянок, а її майбутня динаміка. Міністр агрополітики Роман Лещенко вважає, що середня ціна на пай буде рости на 7-10% щороку. А на думку співзасновника інвестиційного агентства LandClub Дениса Башлика, ціни можуть збільшитися і на 10-15%. Що стосується оренди земельних ділянок, за даними Держгеокадастру, практично 50% українських земель орендують фермери або агрохолдинги. При цьому за гектар в Україні платять в середньому 3, 4 тис. грн

Джерело: https://agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео