Олена Чепіль

Стрижуть при ліхтарях і не здаються: як тернопільські перукарні і барбершопи працюють в умовах блекауту

Декому навіть йшли назустріч відвідувачі - в один барбершоп чоловік прийшов із власною зарядною станцією, аби тільки його постригли, іншому закладу клієнт взагалі позичив свій генератор. Історії, які нам розповіли, вражають!   

Коли після ракетних обстрілів почали вимикати світло у Тернополі, місцеві перукарні і барбершопи не були готові до такого повороту подій. Адже без електропостачання майстри - як без рук. Спершу доводилося стригти при ліхтариках, навіть терміново шукати воду для пофарбованого клієнта, адже разом зі світлом зникло і водопостачання. Екстремальних ситуацій вистачало. Однак шок швидко минув, і власники закладів прийняли рішення працювати далі та взялися шукати вихід із ситуації. 

Декому навіть йшли назустріч відвідувачі - в один барбершоп чоловік прийшов із власною зарядною станцією, аби тільки його постригли, іншому закладу клієнт взагалі позичив свій генератор! Історії, про які нам розповіли, вражають!   

Терен продовжує цикл публікацій про те, як тернопільський бізнес працює в умовах блекауту. Наступна історія - про місцеві перукарні і барбершопи. 

Клієнт поділився своїм генератором 

Коли на початках почало зникати світло, у двох барбершопах FREEDOM STYLE рятувалися тим, що переїжджали з одного закладу в інший - туди, де було світло. 

Нам пощастило, що наші барбершопи знаходилися на різних лініях, тому, коли вимикали світло на одній локації, ми переїжджали на іншу. Проте, на жаль, з часом це змінилося, світло почали вимикати частіше і нам стало важче, - розповідає власниця барбершопу Тетяна Сарняк, яка минулого літа у розпал війни ще й наважилася відкрити другий заклад.  

У FREEDOM STYLE переїжджали з одного барбершопу в інший

Покупка генератора зі значними націнками взагалі не входила в плани барбершопу. 

Тоді на допомогу прийшов наш клієнт, який позичив нам свій генератор. Він не був надпотужним, тому не міг забезпечувати всі потреби барбершопу. Але його вистачало на освітлення одного залу та функціонування котла, - розповідає Тетяна Сарняк. 

Нещодавно у барбершоп придбали власний генератор з більшою потужністю, а позичений повернули власнику. Тепер не лише стрижки, але й укладання волосся тут не проблема. 

Звісно, це б'є по кишені, оскільки на заправку та обслуговування генератора йде чимало коштів. Тому ми прийняли рішення на другу локацію поставити акумулятор, він дешевший. Кількість відвідувачів у нас не зменшилася, проте витрати значно зросли, - ділиться Тетяна Сарняк. 

До того ж від початку блекауту заклад не підняв цін на послуги і старатиметься й надалі цього не робити. 

Адміністраторка барбершопу Софія Ярош згадує історію про креативного клієнта.  

Одного разу, ще до того як в нас з'явилося додаткове живлення, один з клієнтів прийшов зі своєю зарядною станцією, лиш би його запис не перенесли на інший час. Ця ситуація доводить, що українці - дуже сильна нація і труднощами нас не зламати, - каже вона. 

Працюють по 3 години вдень, але не здаються 

Перукарська студія “Шанс” відкриває свої двері згідно з графіком вимкнення електропостачання у Тернополі, адже придбати генератор поки немає можливості. За такий невеликий проміжок часу майстри стараються зробити максимум. 

Дуже важко працювати в таких умовах, адже це приносить неабиякі незручності. Клієнтів стало менше, відповідно, зменшився й заробіток. Але думки про те, щоб закритися повністю, не було й не буде. Ще трішки і все владнається, тому ми не хочемо здаватися, - каже з вірою у перемогу власниця перукарні “Шанс” Анна Дзядик. 

Майстри перукарні “Шанс” не планують опускати руки 

Перукарі кажуть, що спочатку була невпевненість в завтрашньому дні, але згодом вирішили шукати вихід з ситуації та закупили машинки, які тривалий час працюють без світла. Проте були випадки, коли відвідувачів стригли навіть у темряві. 

Пам’ятаю одну історію, яка сталася ще на початку відключень світла. Постригли половину голови, а іншу довелося достригати при ліхтарику. Але клієнт поставився з розумінням. Сказав, що прийде наступного дня рівняти. Але не прийшов, отже нам вдалося якісно зробити роботу навіть в таких умовах, - пригадує Анна Дзядик. 

Перукарка зізнається, любов до улюбленої справи дає поштовх працювати далі. 

Бігали з пляшками по воду, щоб змити фарбу 

У барбершопі “FRISOR” пригадують, як оперативно вдалося знайти вихід зі складної ситуації. 

Тепер ми з посмішкою згадуємо цей випадок. Уявіть, пофарбували бороду клієнтові, фарбу потрібно було кілька хвилин потримати і змити. Підходимо до умивальника і розуміємо, що немає ні світла, ні води. Але ми не розгубилися, взяли великі 5-літрові пляшки і вирушили в пошуках води. Історія закінчилася хепі-ендом, а клієнт був задоволений результатом, - розповідає барбер Євген Христинич.

На початках без світла було важко, але бажання працювати і підіймати економіку країни набагато сильніше, зазначає перукар. 

У перші дні відключень електроенергії ми не були готові до цього. Коли світло зникло, то відразу почали переносити записи клієнтів на інші години та дні, хоча не було зрозуміло, чи з’явиться світло й тоді. Але зараз навчилися працювати в нових умовах, - каже барбер.

Стрижуть безкоштовно захисників

Зараз майстрів барбершопу рятує генератор, по-іншому довелось би працювати, підлаштовуючись під графік вимкнень світла, а це надто збитково. 

Крім того, майстри барбершопу допомагають нашим захисникам. З початком повномасштабного вторгнення у барбершопі почали безкоштовно стригти військових, розповідає власник закладу Андрій Кобилянський. Також барбери відвідали і поранених захисників у лікарнях і постригли кожного з них, зважаючи на їхні побажання.

- Ми розуміємо, що їхня справа набагато важча і надзвичайно цінна для кожного з нас, тому таку ініціативу продовжуватимемо доти, доки не переможемо ворога, - каже Андрій Кобилянський. 

У барбершопі з початку повномасштабної війни допомагають військовим

Читайте також: «Ми мусимо триматися»: як тернопільські кав’ярні працюють в умовах блекауту.

Фото надані адміністрацією барбершопів та перукарні

Вибір читачів за тиждень

Відео