Оксана Бучко

Студент тернопільського вишу з «правильною тарілкою» переміг на міжнародному конгресі

57326271_475920616510189_5459627487392694272_n

Перше місце на міжнародному конгресі зайняв студент Тернопільського національного медичного університету Хуберт Мікоша. Він підготував презентацію про надлишкову вагу і ожиріння підлітків. Також сформував здорову тарілку на основі рекомендацій  Гарвардської медичної школи.

Щоб уникнути зайвої ваги, студент звертає увагу на такі аспекти:

1. Харчування

Раціон повинен складатись із 50% фруктів та овочів, а також 25 % зернових та здорових білків.

Уникати слід транс-жирів, які є в олії, а також червоного м’яса, бекону і сосисок. Ячмінь, вівсянка, коричневий рис і макарони із цілісних сортів пшениці дають меншу шкоду організму щодо рівня інсуліну, ніж білий хліб чи білий рис.

2. Активність

Фізична активність не лише дозволяє підтримувати форму і мати гарний настрій. Це також зменшує ризик захворіти цукровим діабетом, раком і серцево-судинною хворобою.

3. Звички

Якщо у сім’ї звикли їсти нездорово, ви можете запропонувати свої варіанти. Якщо ж ви самі не можете покинути їсти фаст-фуд так легко, то зменшуйте порції. А також поступово замінюйте цю їжу на домашні страви:

- замість картоплі-фрі спробуйте печену;

- замість морозива – йогурт чи смузі;

- замість смаженої курки – печену чи гриль;

- замість купленої випічки – домашні десерти без цукру;

- картопляні чипси замініть чипсами з овочів або перейдіть на горіхові перекуси.

4. Психологія

Інколи потрібні зміни. А також огляду у лікаря. Адже зайва вага може стати наслідком інших захворювань. Якщо ж проблема у харчуванні – то включіть його у список змін.

До слова, дослідження Польського інституту матері і дитини показали, що в Польщі 25% трирічних дітей мають неправильну вагу; 15% тих, кому більше 15 років, мають зайву вагу або ожиріння; це стосується і 50% дорослих.

123
123

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео