Орест Сарматський

Створено штаб захисту фермерів «Поверни своє!» (Агро-новини)

кв07

Постраждалі в ході конфлікту Імперія-Агро та ТАСкомбанк фермери створили «Штаб захисту фермерів «Поверни своє!». Про це повідомляє Kurkul.com з посиланням на керівника Штабу Ігора Юрійовича Нікольченко.

Нагадаємо, що в минулу п’ятницю розгорівся фінансовий конфлікт між ТАСкомбанк та Імперія - Агро, заручником якої стали 3 тисячі фермерів з усієї Україні. Приводом суперечки між цими компаніями став кредит банку у розмірі 300 млн грн, заставою по якому виступали товарні запаси Імперії-Агро (засоби захисту рослин, добрива, насіння). Гроші за ці товари повністю або частково були проплачені фермерами дистрибуційній компанії «Імперія-Агро».

0701
0701

Наразі ми звертаємося до обох сторін конфлікту (ТАСкомбанку та Імперії-Агро) з проханням віддати куплений фермерами товар, або повернути гроші, щоб купувати добрива та ЗЗР у інших постачальників на ринку. На жаль конструктивної відповіді так і не отримали. За тиждень-два розпочнеться посівна. Якщо нас ніхто не почує і не допоможе, то без урожаю залишиться 3,7 млн га с/г земель, а без роботи – 3040 фермерів! Саме тому було прийнято рішення створити «Штаб оперативного реагування «Повернути своє!», який об’єднає всіх постраждалих аграріїв у цій ситуації – закликаємо всіх доєднуватися до нас, - розповідає Нікольченко.

Цьогоріч Україна може сподіватися на рекордний урожай яблук, — експерти

Аналіз інформації про погоду та звіти садівників про ситуацію в садах дозволяють сподіватися на рекордний врожай яблука, а також багатьох інших видів фруктів та ягід у 2018 році в Україні. Про це повідомляють експерти Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Нагадаємо, на Херсонщині очікують рекордного урожаю винограду.

У той же час, підтвердити цей прогноз можна буде лише після завершення цвітіння садів, приблизно в середині травня.

Основні фактори, що можуть вплинути на врожай та ціни фруктів в новому сезоні:

* Аномально холодний та сніжний березень поточного року з високою імовірністю відтермінує цвітіння садів, що дозволить знизити імовірність втрат від весняних приморозків. Адже останніми роками найчастіше виробники страждали саме через передчасне цвітіння фруктових дерев, спровоковане ранньою весною.

* Завдяки відносно стабільним кліматичним умовам зими, без аномальних морозів та з високою кількістю опадів, садівникам вдалося практично повністю запобігти ушкодженню та знесиленню дерев.

* Завдяки тому, що минулого року приморозки в травні різко знизили врожайність багатьох фруктів, дерева змогли «відпочити» та накопичити достатню кількість поживних речовин, що позитивно впливатиме на врожайність у поточному році.

* В 2018 році вступає в плодоношення значна кількість молодих садів – як яблука, так і черешні. Крім того, велика питома вага молодих яблуневих садів еволюційно збільшить свою продуктивність у 2018 році. Отже, загальний обсяг врожаю збільшиться.

* ЄС очікує на рекордний врожай яблука після того, як приморозки минулого року різко знизили продуктивність у садах. Отже, конкуренція на ринку яблук ЄС посилиться, що негативно вплине на ціни.

* ЄС, більш за все, знову втратить значну частину черешні, абрикос та персиків. Тому очікувати низьких цін на ці товари в ЄС не доводиться.

* Україна, швидше за все, суттєво збільшить експорт черешні до ЄС в новому сезоні. Отже, ціни на внутрішньому ринку будуть не нижчими, ніж у 2017 році.

* На ринку яблук України варто очікувати різкого зниження цін. Особливо важко буде виробникам, які вирощують яблука не дуже популярних сортів та невисокої якості. Цілком імовірно, що такі яблука продаватимуться за тієї ж ціною, що й промислове яблуко. Водночас, якісне яблуко перспективних сортів буде активніше експортуватися, тому виробники, які експортуватимуть яблука, можуть навіть збільшити дохід проти сезону 2017/18. До того ж якісні яблука на внутрішньому ринку будуть продаватися на 30-50% дешевше, ніж у попередньому сезоні.

0702
0702

Вибір читачів за тиждень

Відео