Святого Шарбеля вшанували в одній з громад на Тернопільщині

192de64ade21c41a3055b68235b5dead

У Байківцях вшанували святого Шарбеля. Там зареєстрували релігійну громаду в честь святого.

З ініціативи Єпископа-помічника Львівської Архідієцезії Римсько-католицької церкви Едуарда Кави нещодавно відбулася зустріч із сільським головою Байківців. На зустрічі Єпископ зауважив, що у Байковецькій ОТГ нещодавно вшанували святого Шарбеля, зареєструвавши релігійну громаду в його честь.

– Дуже важливо, аби наші віряни мали місце для молитов і регулярного проведення богослужінь. Ми розуміємо, що нині у Байківцях є ще одна конфесія – греко-католицька. Хочемо запевнити, що найважливішим для нас є мирне добросусідство, адже ми з повагою ставимось до усіх християн. Також хочемо зауважити, що у жодному разі не будемо заперечувати, щоб місцевий парох проводив у костелі богослужіння, – наголосив Едуард Кава.

Зі свого боку Анатолій Кулик відмітив, що у 30-х роках ХХ ст. цей храм був споруджений римо-католиками, а у 1994 р. перейшов у власність Української держави. Тому ми не заперечуємо, аби новостворена релігійна організація «Парафія святого Шарбеля Римсько-Католицької Церкви с.Байківці  Тернопільського району, Тернопільської області»  мала можливість здійснювати богослужіння в цьому костелі. Також важливо дбати про храм, як про цінну історичну пам’ятку, адже особлива архітектура вирізняє його з-посеред багатьох костелів не лише України. Ми маємо пишатися, що на території нашої громади є така святиня. Але зауважимо, що остаточне рішення щодо передачі цієї культової споруди, відповідно до чинного законодавства, належить Тернопільській обласній державній адміністрації. Тому будемо очікувати на прийняття ними рішення, – йдеться у повідомленні.

В майбутньому із костелу планують зробити осередок не тільки для молитов, але і для кльтурного центру. Єпископ-помічник планує привезти туди частину мощей святого цілителя Шарбеля із Лівану.

Варто зауважити, що святий Шарбель є чудотворцем, який все своє життя провів на самоті та у молитві. Якщо вірити джерелам, під час його життя та після смерті багато людей зцілилося від фізичних та духовних недуг.

Довідка. Юсеф Махлуф — майбутній святий Шарбель народився в 1828 році в селі Біква Кафра, що на півночі Лівану високо в горах. Він був четвертою дитиною в сім'ї простих селян Антуана і Бригітти Маклуфів. Ця сім'я була дуже побожною, працелюбною і аскетичною. Тому, мабуть, і жили трохи заможніше, ніж їхні сусіди. В домі Маклуфів особливо шанували Діву Марію. Усією сім'єю вони ходили на Службу Божу до місцевої церкви, суворо зберігали дні посту, обов'язково дотримувалися християнських свят.

Юсеф уже з дитинства був несхожим на своїх братів і ровесників. Печать благоговіння перед Богом завжди була на його благородному обличчі, а мовчазність — притаманною йому рисою. Юзеф ніколи не брав участі в галасливих хлопчачих забавах та часто не по-дитячому молився Богові.

Він відшукав на схилі гори вузький грот, зробив собі крихітний вівтар, поставив зображення Божої Матері, запасся шматками ладану та ревно молився; з того часу й прозвали його «святим». Цей маленький грот і став першим скитом Юзефа. Тут він часто слухав внутрішній голос, який постійно казав: «Твоє життя належить Христові. Йди за Ним!». Все своє життя святий провів у чернецтві та самотності.

Фото з сайту Байковецької сільської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео