Юля Вітюк

Талони на продукти можуть повернутися до України. Їх отримають незахищені верстви населення

IMG_9697

У середині січня в Офісі президента обговорюють введення талонів на їжу. Отримають продуктові карти, які еквівалентні грошам, найменш захищені верстви населення, громадяни з низьким доходом. 

Про це повідомляє ТСН

Видаватимуть картки для допомоги населенню, адже всі продукти харчування стрімко дорожчають. Понад 20 базових продуктів за 2021 рік подорожчали на 18%. Майже вдвічі зросла вартість соняшникової олії, на 20% — батон, макаронні вироби та яйця - на 23%.

Молоко зростало в ціні не так стрімко – на 11,5%, а от цукор подорожчав на третину. Ціна на гречану крупу зросла на 28 відсотків, а свинина - всього на 7. Яловичина стала дорожчою на чверть, а куряче філе - на третину (28%). 

Зросли ціни і на овочі борщового набору, крім картоплі – вона подешевшала на 14 відсотків. А найбільше в ціні впали яблука – мінус 32%. 

IMG_9698
IMG_9698

Але таке зростання цін - ще не кінець. Економіст Олег Пендзин розповів, що продукти дорожчатимуть. Адже собівартість товару, кількість грошей, необхідних на його виробництво, залежить від цін на електрику, газ, упаковку, сировину та доставку. 

Для гальмування цін на головні продукти, в Україні запровадили регулювання націнки в магазинах — це 10% на 11 найменувань продуктів.

Передбачається, що талони існуватимуть не тільки в паперовому вигляді, а й в електронному— в додатку «Дія». Ці картки, ймовірно, будуть схожі на «Карту Тернополянина» та карти «єПідтримка».

Продуктові картки— словосполучення, яке лякає українців і нагадує важкі для країни часи, коли полиці в магазинах були майже порожніми. Як пояснив радник президента з економічних питань Олег Устенко, запланована новація — це щось на зразок комунальних субсидій.

- Це кошти, які перераховуються на рахунки громадян і які можна використовувати лише на придбання продуктів харчування, - пояснює чоловік. Це гарантія, що люди ті картки витратять саме на продовольство, це гарантія, що місцевий фермер продасть свій врожай, і це гарантія соціальної стабільності і спокою.

До прикладу, така допомога десятиліттями діє у Сполучених Штатах. Продуктові картки або чеки, за якими фактично роздають харчі бідним американцям, обходиться бюджету США у 80 мільярдів доларів на рік.

А от який механізм виплат буде в Україні, в уряді ще не визначились. В офісі президента кажуть, що це  поліпшить інвестиційний клімат і полегшить ведення бізнесу. А коли саме запровадять продуктові пільги  – точної дати немає, усе залежить від економічної ситуації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео