Анастасія Кисіль

Тепер і за сім-карткою потрібно уважно стежити: про новий вид шахрайства та його викриття

IMG_3302

Жительці Бучача шахраї заблокували сім-картку, а з кредитного рахунку зняли 22 000 гривень. За допомогою вона звернулася до правоохоронців.

Про це повідомляє Національна поліція Тернопільської області.

- За попередньою інформацією, аферисти привласнили кошти, зробивши дублікат сім-карти, змінили пароль до кредитки й це допомогло їм без труднощів зняти 5250 гривень, - йдеться у повідомленні.

Суть афери заключається в тому, що зловмисники відновлюють або замінюють карту дистанційно, без відома власника. Шахрай просто звертається до мобільного оператора з повідомленням про крадіжку телефону і проханням відновити сім-карту.

Для цього необхідно відповісти на ідентифікаційне питання про останні дзвінки. Щоб знати номери, зловмисник може сам кілька разів набрати жертву та змусити її перетелефонувати.

Найпопулярніші – це випадки блокування і перевипуску сім-карт.

Підробивши сімку, шахраї реєструються в мобільному додатку банку. Як тільки вони отримують доступ до рахунку жертви, відразу переказують гроші на свої рахунки інших банків. Банк надсилає одноразові паролі та смс-повідомлення про операції вже на новий фінансовий номер, який зареєстрував шахрай.

Патрульні області кажуть, аби вберегти себе від такого роду махінацій найкраще здійснити реєстрацію мобільного номера. Чим точніше ідентифікують особу, якій належить сім-карта, тим менший ризик. Є два варіанти: перехід на «контракт» або прив'язка свого pre-paid номера до паспорта.

IMG_3300
IMG_3300

Щоб здійснити заміну сім-карти, необхідно переконатися, що вона дійсно належить абоненту, який звернувся у відділення оператора зв’язку. Контрактні абоненти показують паспорт, а не зареєстровані pre-paid абоненти, проходять багатокрокову процедуру ідентифікації. Для цього користувач повинен назвати секретне слово, встановлене абонентом, два номери, на які він дзвонить найчастіше, серійний номер sim-карти інші додаткові питання.

Також ви можете уточнити інформацію у вашого оператора про можливу послугу: блокування самостійної заміни вашої SIM-картки сторонніми особами. Саме завдяки цьому громадяни можуть якнайкраще убезпечити свої кошти від рук невідомих осіб.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео