Тернопіль має на кого рівнятися

_105066324_6ba41809-e98d-476d-933d-7be4c85cfa79

Відтепер у одному з міст України немає часу для смутку у стареньких самотніх людей - онуки на годину з’явилися на Франківщині нещодавно.

Про це повідомляє ВВС News Україна.

- Ілона Мурзова, засновниця проекту Stay («Залишся»), стала «онукою» для 90-річної бабусі, - пише Любов Загоровська. - Вона часто сидить біля вікна, в коридорі дивиться на кожного відвідувача пансіонату з надією, що, може, прийшли саме до неї. Це мешканка геріатричного пансіонату в Івано-Франківську Євдокія Іванівна Цалів.

Вона не пам'ятає, скільки їй років і часом забувається під час розмови, а людей, які зайшли до неї, проводжає аж до сходів, нерішуче перепитуючи, чи прийдуть знову. Запевняє, що їй зовсім нічого не потрібно, лише аби прийшли.

Пані Цалів стала учасницею соціального проекту Stay («Залишся»), який вигадала й запровадила в Івано-Франківську волонтер Ілона Мурзова. Історію і фото Євдокії Цалів розмістили у спільноті проекту Stay у Facebook. Для жінки шукають названих онуків, які могли б її відвідувати.

Саме тому у жовтні 2018 року вона почала проект: для стареньких людей з пансіонату почали шукати «названих онуків», людей, які можуть регулярно їх відвідувати.

Волонтери-«онуки» заповнюють анкету, їх просять відвідувати мешканців пансіонату хоча б раз на тиждень. В подальшому, у планах засновниці проводити тренінги для майбутніх «онуків», щоб готувати їх до таких візитів і дбати про їхню емоційну безпеку.

Тернополяни мають чудовий приклад для роздумів та наслідування. Головне, щоб знайшлися охочі. Фото учасників проекту Stay, опубліковані на сайті ВВС News Україна

Вибір читачів за тиждень

Відео