Оксана Бучко

Тернопіль – одне з перших міст, в якому чують дітей на Громадському бюджеті

119138847-2749166222069925-5173664515666750771-2020

Шкільний громадський бюджет хочуть запустити у містах України. У перших містах, в числі яких і Тернопіль, уже провели голосування за проекти учнів. Таким чином також хочуть започаткувати навчання проектних менеджерів вже у школах.

Про це йшлось під час онлайн-обговорення «(Не)громадський бюджет» 17 лютого.

У Тернополі у 2020 році провели голосування за Шкільний громадський бюджет у форматі оффлайн. Як зазначалось, проблемою є те, що інколи важко розрізнити, чи дійсно діти були авторами проектів, чи все таки від їхнього імені проекти подали вчителі.

- Таким чином відбудеться мінімізація впливу батьків і вчителів на планування проектів у школах, - розповів координатор компоненту «Е-демократія» швейцарсько-української програми EGAP (Фонд Східна Європа) Сергій Карелін. – Адже діти краще розуміють і знають, що потрібно реалізувати в школах, і це будуть ефективніші проекти, ніж ремонти приміщень та облаштування територій.  Головний чинник, якого бояться діти – бути не почутими. І тому вони активні у такому напрямку. Тернопіль стане одним з першим міст, де  почують дітей. Щодо прозорого авторства таких проектів, то можна проводити опитування дітей щодо ідей та згодом порівнювати їх із поданими на Шкільний громадський бюджет.

Переможців голосування Шкільного громадського бюджету в Тернополі, яке завершили у 2020 році, можна переглянути на ternopilcity.gov.ua.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео