Віра Олександрович

Тернопіль: скоро новобудови виростуть на Текстильній, Тролейбусній і біля скверу Миру (фото, відео)

Кібляр3

Понад 200 земельних питань – не межа для Тернопільської міської ради. Тим паче, якщо можна віддати кілька гектарів комунальним підприємствам – просто так.

Нагадаємо, чергова сесія міської ради відбулася 8 серпня. Дехто її уже назвав найважливішою у 2018-му році. По-перше, депутати прийняли зміни до бюджету і затвердили звіт про виконання кошторису за перше півріччя. А ці дані і цифри найбільш красномовно свідчать про реальний стан справ у місті (читайте ТУТприм.). По-друге, у порядку денному було традиційно чимало земельних питань, причому – спірних.

Журналісти
Журналісти

Не дивно, що проекти рішень, які планувати розглянути на сесії спричинили такий інтерес у представників і громади і журналістів. Це був таки дійсно ажіотаж.

Поліція
Поліція

До речі, аби потрапити до зали засідань усі громадяни були зобов’язані не лише пройти уже звичну перевірку металодетектором, а й мусили зареєструватися у відділі звернень. При вході у мерію стояли поліцейські, а також працівники приватної охоронної фірми, які, за відсутності попереднього запису, не пускали нікого в приміщення. Оскільки після початку сесії (а його напередодні пізно ввечері перенесли на 8.30, хоча у розпорядженні про скликання йшлося про 9.00 – прим.) відділ звернень перестав реєструвати громадян, багато охочих не змогли потрапили на засідання. Тож фактично у Тернополі сталося пряме порушення закону (дивіться довідку унизу – прим.), але реакції правоохоронних органів на це немає й досі.

[embed]https://youtu.be/4MZGwea1FtQ[/embed]

Не дивно, що саме земельні питання знову особливо зацікавили громаду і деяких депутатів. Блок цих пунктів представляв начальник міського відділу земельних ресурсів Віктор Кібляр. Багато проектів рішень стосувалося приватних справ тернополян – ділянок під будинками, гаражами тощо.

[embed]https://youtu.be/SdrbJqsv33Q[/embed]

Але серед згаданого був і проект: «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,1300 га за адресою: вул. Текстильна комунальному підприємству Тернопільської міської ради «Масив». Варто додати, що частина депутатів закликала більше «не дарувати» землю комунальним підприємствам, у тому числі «Масиву», а виставляти її на відкриті торги, тобто аукціон. Це допомогло б суттєво поповнити казну.

Депутати4
Депутати4

Але шмат у понад 1 гектар на вул. Текстильній все-таки витратять для будівництва і обслуговування групи гаражів, як і практикували раніше. «За» висловилися тільки 24 обранці краян, але цього вистачило. Причому голосували політики дуже швидко.

[embed]https://youtu.be/HNXGF2OtCGk[/embed]

Той самий Віктор Кібляр підготував і проект «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки щодо зміни цільового призначення площею 1,3705 га за адресою: вул. Тролейбусна, 7а комунальному підприємству «Тернопільелектротранс». Тут знову фігурувало КП. Причому земля була потрібна «для будівництва та обслуговування групи багатоквартирних житлових будинків із вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення і гаражами». І це питання – теж пройшло!

Засідання3
Засідання3

Невелика дискусія виникла і значно пізніше, при ухваленні доданого у порядок денний питання, пов’язаного із забудовою на вул. Миру. Йдеться про колишню автостоянку біля скверу, де колись хотіли звести автомийку із якимись прибудовами. Депутат Оксана Яциковська закликала колег не голосувати. Мовляв, люди бояться, що там знищать сквер, тому вже було багато спротиву і пікетів, а нинішнє рішення може ще більше ускладнити ситуацію. Адже є чутки, що там виросте 9-повехівка. Але незабаром пані Яциковській уже не мала чим апелювати.

Це – приватна територія. Межі будівництва не передбачають вихід у сквер, - заперечив міський голова Сергій Надал. – Хотів би порадити декому переглянути його голосування за зміни до Генерального плану Тернополя. Там ця забудова була передбачена. І ви за це голосували! Тому не займайтеся тут…

Яциковська
Яциковська

Після цього уже ніхто не сперечався. Голосів «за» було цілком достатньо для ухвалення рішення. Тож забудовник незабаром візьметься за справу. Додамо, на розгляд депутатів 8 серпня винести чимало цікавих проектів. Про найцікавіше «Терен» написав ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Довідка. Порядок відвідування сесії, який встановили у Тернопільській міській раді 08.08.2018 р. суперечить законодавству. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» і Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачають, що на засідання можуть потрапити усі охочі. Тому поліція не може обмежувати доступ людей до сесії, бо цим вона порушує закон. Щоправда, у Тернополі для цього знайшли виправдання таким діям. Мовляв, зала – надто маленька і не може вмістити усіх охочих.

Вибір читачів за тиждень

Відео