Віра Олександрович

Тернопіль у заторах: тисячі людей хочуть встигнути до могил рідних і друзів (фото, відео)

Основне

На дорозі у напрямку цвинтаря, що у Підгородньому, а також на вулиці Микулинецькій –затори, починаючи вже із 15.00. Адже тернополяни сьогодні, 1 листопада, прагнуть встигнути відвідати могили своїх рідних і близьких.

251382633_404073248079993_8755807357382014306_n
251382633_404073248079993_8755807357382014306_n

Нагадаємо, 1 листопада християни відзначають День всіх святих. Віряни переконані що саме в цей день померлі почують їхні молитви, а слова, сказані на кладовищі, летять просто до неба і дарують грішникам полегшення. Історія свята – давня, починається ще у VIII-му ст. Християни Англії та Ірландії почали замість Самайна відзначати День всіх святих. Пізніше цю традицію перейняв Рим. Відповідну дату офіційно затвердив Папа Григорій IV.

Автобус
Автобус

Оскільки у міській раді сьогодні скерували більшу кількість громадського транспорту до кладовищ, черг поки що майже немає. Маршрутки курсують одна за одною. Втім, ввечері картина може змінитися. Щогодини потік людей у напрямку кладовищ стає все потужнішим. Оскільки сьогодні – робочий день, то найбільше відвідувачів буде вже після 18.00.

Свічки
Свічки

Зауважимо, значна кількість тернополян добирається власним транспортом. Спинятися вже по обіді доводилося за сотню метрів від входу на кладовища. Людей – дійсно багато, вони - різного віку, попри похолодання, що прийшло сьогодні. Тернополяни переважно ставили свічки і тихо молилися біля могил своїх рідних. Адже традиції влаштовувати поминки на могилі – із горілкою і закусками, як це є в деяких регіонах України – у Тернополі немає.

Запалені свічки уже зараз - майже на кожній могилі. Майданчики перед входом на цвинтарі «окупували» продавці. Свічки, лампадки, квіти можна придбати просто там. Причому торговці тепер пропонують лампадки, що горітимуть по кілька діб. Дехто купує саме такі – найбільші і найдорожчі. Тому на цвинтарях «світитиметься» впродовж кількох днів.

Квіти
Квіти

Кореспондент «Терену» помітив на кладовищі у Підгородньому кількох священників, які правили на могилах. Охочі могли запросити їх на відправу – до рідних. Щоправда, таку традицію у нас підтримують переважно на Великдень і Провідну неділю.

Кладовище
Кладовище

До слова, поминальні, або ж задушні дні, тривають із 1 до 8 листопада. Упродовж цього періоду віряни моляться за душі померлих родичів і близьких. Тому відвідувати кладовища тернополяни будуть не лише сьогодні.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео