Тернопільщині займає перше місце серед онкозахворювань у жінок

20 жовтня в Україні – Всеукраїнський День боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Сьогодні на Театральному майдані жінкам розповідали про цю недугу і роздавали інформаційні листівки. Рак молочної залози в світі, Україні та на Тернопільщині зокрема, займає перше місце серед онкозахворювань у жінок. Щороку в нашій області виявляють близько трьох сотень хворих на рак молочної залози. Організатор акції – Тернопільське обласне відділення громадської організації жінок-інвалідів.

Часто жінки зволікають із лікуванням раку молочної залози через страх втрати грудей. Як наслідок, це і стає причиною їх видалення. Зарадити на перших стадіях захворювання можна, треба лише звернутись вчасно, розповідають медики.

– Жінка провинна проходити самообстеження, а також диспансерний нагляд лікаря акушер-гінеколога. Раз в півроку проводиться огляд молочних залоз, це є профілактикою того, що пухлина, якщо навіть і буде виявлена, то на початковій стадії абсолютно буде пролікована. На початок 2015 року в нас в області близько 3 тисяч жінок, які побороли цю недугу і зараз живі, це так званий контингент жінок, які перенесли лікування з приводу лікування молочної залози, – розповідає завідувач поліклінічного відділення Тернопільського обласного онкодиспансеру Любов Самбор.

– Пухлини не виникають на порожньому місці, є фактори, які спричиняють її. Спосіб життя, тютюнопаління, зловживання алкоголем, недотримання раціону харчування. Так само фактори стресові відіграють дуже багато значення, коли жінка дуже часто в стресових ситуаціях. Є звичайно і різні хронічні захворювання, тобто я хочу наголочсити на тому, що рак не виникає на порожньому місці, – говоритьлікар-методист Центру “Здоров’я” Ірина Гринчук.

В Тернопільському обласному онкодиспансері до кінця року планують створити хіміотерапевтичне відділення, де в основному будуть знаходитися жінки, які отримуватимуть спеціальне лікування, бо рак молочної залози – це пухлина, яку не можна вилікувати лише хірургічним шляхом, для цього необхідна і хіміотерапія, каже Любоа Самбор.

– Проводиться так зване комплексне лікування і в нас в Україні всі хворі так само отримують таке комплексне лікування. Практично тільки в нас в області не було відділення, де пацієнти отримували таке комплексне лікування. Ці пацієнти отримували в інших відділеннях проходили таке лікування. Сьогодні проходить сесія обласної ради і нам повинні виділити кошти на те, щоб до кінця року в нас було відкрите таке хіміотерапевтичне відділення, – каже Любов Самбор.

Лікування онконедуг – одне із найдорожчих, проте через невиконання державної програми “Онкологія” онкохворі лікуються практично за власний кошт.

– Приблизно повинно було йти забезпечення до 50 відсотків онкопрепаратами. На цей рік по плану мало бути виділено 5 мільйонів, отримано на сьогоднішній день ліків на 1 мільйон. Тобто, забезпеченість цієї програми складає 5-7 відсотків. Тому пацієнти змушені всі ліки купувати за власний кошт. Також ми дякуємо нашим спонсорам, за кошт яких ми можемо купувати нове обладнання і ліки для наших хворих, – розповідає Любов Самбор.

Сьогодні на Театральному майдані Тернополя розповідали про рак молочної залози, роздавали відповідні інформаційні листівки. Організатор акції – Тернопільське обласне відділення громадської організації жінок-інвалідів.

Джерело:  tv4.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео