Віра Олександрович

Тернопільщина: когось чекатимуть лише до 2 травня, решту – аж до 31 грудня

Декларація

Щоб своєчасно відзвітувати про доходи, отримані у 2018 році, і не наробити помилок, жителям Тернопільщини варто врахувати кілька важливих нюансів.

Як повідомили у Головному управлінні ДФС у Тернопільській області, останній день подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за 2018 рік: - для фізичних осіб-підприємців, щодо яких провели державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням, – протягом 30 календарних днів із дня проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності; - для громадян і осіб, які проводять незалежну професійну діяльність і які зобов’язані подати декларації, – 02.05.2019 р.; - для громадян, які мають право на податкову знижку – до 31.12.2019 р. (включно).

А сплатити податкові зобов'язання, зазначені у податковій декларації за звітний (податковий) 2018 рік, повинні: - фізичні особи-підприємці (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування) – не пізніше 21 лютого 2019 р.; - фізичні особи, щодо яких провели державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), – протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації; - громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, – не пізніше 31 липня 2019 р.

Зазначимо, платник податку-фізична особа, який зобов’язаний подати декларацію, визначити та сплатити свої податкові зобов’язання, сплачує за такими кодами платежу: - «11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізособами за результатами річного декларування»; - «11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

Платники податку-фізособи, які, відповідно до розд. IV Податкового кодексу України зобов’язані сплатити податок, але звільнені від подання декларації (при нотаріальному посвідченні договорів та/або при видачі свідоцтв про право на спадщину тощо), сплачують за такими кодами платежу: - «11010501» – «податок на доходи фізосіб, що сплачується фізособами, які не підлягають обов’язковому декларуванню»; - «11011000» – «військовий збір».

Нагадаємо, кампанія декларування громадянами доходів за 2018 рік розпочалась 1 січня 2019 р. Про основні її аспекти кореспонденту «Терену» нещодавно розповів заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео