Віра Олександрович

Тернопільщина: місцина, де готовий «підробляти»… Степан Барна (фото, відео)

Аналогів бурканівському бункеру часів Першої світової війни в Україні не має, стверджує голова обласної держадміністрації Степан Барна.

unnamed
unnamed

Нагадаємо, очільник ОДА – історик за освітою. Саме він і провів екскурсію цим об’єктом для тернопільських журналістів. Подія відбулася 4 червня, з нагоди професійного свята працівників ЗМІ.

[embed]https://youtu.be/hzXhzeDavOg[/embed]

Відновлення бункеру бригади Больцано Бурканівського укріпленого району Австро-угорської армії часів Першої світової війни у Теребовлянському районі почалося приблизно рік тому. Одним із ініціаторів цього був тернопільський історик і краєзнавець Сергій Ткачов. Спершу там провели земляні роботи, розкопали вхід і вікна бункера. Згодом зробити укріпну стіну, тобто «обшивку» траншеї. Допомагала в усьому місцева громада, адже у лавах січових стрільців воювали навіть вихідці із Бурканова.

unnamed (6)
unnamed (6)

  • Це - командний пункт, і він дуже добре зберігся, - каже Степан Барна. - Аналогів йому в Україні немає. На цьому об’єкті планується створити цілий форт-музей українських січових стрільців. Адже вони якраз і воювали у лавах Австро-угорської армії часів Першої світової війни. Цей дзот був з’єднаний іншими, трохи меншими оборонними спорудами, відкритими окопами. Усе це ми незабаром хочемо відновити. Адже йдеться про той самий мілітарний туризм – один із різновидів, який ми планувати розвивати в нашій області.
  • unnamed (3)
    unnamed (3)

Власне, у Бурканові розташовані ще два бункери часів Першої світової війни: кулеметний і артилерійський: один - у полі, інший – у лісі. Але до них ще, як кажуть, руки не дійшли. Натомість у відновленому бункері Больцано ознайомитися з історією січових стрільців у відкритому доступі можна уже зараз. Зокрема, на банерах є фото часів Першої світової війни, а також у бункері є «книга», де описані бої січових стрільців у нашому регіоні – від Соснова до Бурканова.

unnamed (4)
unnamed (4)

До речі, за задумом керівництва обласної держадміністрації фортифікаційна споруда, яку можна оглянути, мандруючи до Зарваниці, згодом має стати базовим табором для військово-патріотичного вишколу молоді.

unnamed (2)
unnamed (2)

unnamed (5)
unnamed (5)

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео