Віра Олександрович

Тернопільщина: на допомогу усім ветеранам планують виділити майже 14 млн грн (фото)

Сесія1

Обласну програму «Ветеран» на 2020-2024 рр. затвердили на сесії Тернопільської облради 28 листопада. Причина проста – попередній документ був діючим, але вичерпав себе, адже розрахований на період до кінця 2019 р.

Нагадаємо, на засіданні 28 листопада депутати встигли розглянути близько 40-ка питань. Про це «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Отже, одними із основних завдань обласної програми “Ветеран” на 2020-2024 роки є «посилення соціального, медичного захисту ветеранів війни та праці, людей похилого віку, створення сприятливих умов для їх життєдіяльності, захист прав, наданих Конституцією України та законами України, підтримка статутної діяльності ветеранських організацій області».

- Ця програма довела, що потрібна, адже у нас – багато ветеранів різних воєн. Вона була діючою, тобто фінансування із казни виділяли, - каже депутат облради, начальник обласного департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський. – Тепер ми бачимо необхідність у продовженні такої роботи, тому і написали в подали на затвердження програму «Ветеран» на 2020-2024 рр.

За даними на 1 липня 2019 р., в області проживали понад 34 тисячі ветеранів війни, серед них 20 423 особи мали статус учасника війни, 9 036 - учасники бойових дій, 633 – особи із інвалідністю внаслідок Другої світової війни. Окрім того, на 2 945 людей наразі поширюється чинність Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Сесія2
Сесія2

У документі йдеться (цитуємо): «…Життєзабезпечення ветеранів підтримується системою пільг і компенсацій, які визначені відповідними законами. Проте, незважаючи на прийняття значної кількості актів законодавства та інших нормативних документів щодо соціального захисту ветеранів на рівні держави, їх виконання не є достатнім через обмежене фінансування із державного бюджету. З метою вирішення основних завдань Програми її учасники в межах повноважень: здійснюють організаційне та інформаційне забезпечення її виконання; створюють умови для ефективної діяльності громадських організацій ветеранів;  сприяють підвищенню рівня життєзабезпечення ветеранів війни шляхом надання натуральної та нецільової грошової допомоги;  забезпечують щороку відзначення в області пам’ятних дат історичних  подій Другої світової війни, Міжнародного дня людей похилого віку тощо...».

Сесія3
Сесія3

До речі, виплату допомоги членам родин загиблих в Афганістані та підвищення рівня життєзабезпечення ветеранів ОУН-УПА здійснюватимуть за рахунок відповідної субвенції з обласного бюджету районним бюджетам і бюджетам Тернополя, Кременця і Чорткова на відповідний період упродовж 2020-2024 рр. на підставі угод між обласною радою і районними держадміністраціями, Тернопільською, Кременецькою і Чортківською міськими радами. На реалізацію програми загалом планують виділити 13 млн 855 тис. грн.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео