Віра Олександрович

Тернопільщина: об’єкти, які зводять за кошти Фонду регіонального розвитку, «обростають» криміналом (фото, відео)

Зала3

Слідчі обласного управління Національної поліції у 2016-му і 2017-му роках розслідували 14 кримінальних проваджень щодо витрачання коштів Фонду регіонального розвитку.

Дві справи із цього переліку уже передали до суду, ще дві - закрили. Решту - порушили нещодавно, а тому розслідування тривають. Про це обласним депутатам на сесії 5 липня розповів керівник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

«Усі добре чули про школи у Монастириській і Великій Березовиці»

Власне, обранці краян самі на минулому засіданні попросили його поінформувати їх про перевірку використання коштів Фонду регіонального розвитку у 2016 році і про хід розслідування кримінальних проваджень за фактами виявлених порушень. Адже ця тема для багатьох політиків уже стала дражливою (читайте ТУТприм.).

Я маю окремі довідки по кожному із цих провадженні, - каже пан Богомол. – Але враховуючи те, що я не маю дозволю слідчого і прокурора на оприлюднення цих даних, можу озвучити лише сухі цифри.

Богомол
Богомол

Загалом за вказаними справами порушники завдали державі збитків на 5 мільйонів гривень.

Звернення обласної адміністрації, яке ми отримали, стосувалися 30-ти об’єктів, на які йшли кошти із Фонду регіонального розвитку, - продовжує він. – Ми передали усе в управління захисту економіки в області. Фахівці перевірили усі вказані об’єкти, але врешті відкрили лише 14 кримінальних справ. Із них 10 – у залишку.

Депутати почали розпитувати про подробиці проведеного поліцейськими аналізу, аби зрозуміти, чи були порушення тендерних процедур тощо. Олександр Богомол визнав, що всі об’єкти, на які витрачали кошти Фонду регіонального розвитку, поліцейські, звісно ж, не перевіряли. Адже обов’язок стежити за витрачанням державних коштів лежить на Управлінні Західного офісу Держаудитслужби у Тернопільській області (колишньому КРУ – прим.). Розглядали вони у поліції лише 14 справ, де замовником було управління капітального будівництва ОДА.

Серед цих 14-ти проваджень були порушені за інформацією управління захисту економіки в області, співробітників Служби Безпеки України і громадських активістів, - уточнює головний поліцейський краю. – Адже усі добре чули про школи у Монастириській і Великій Березовиці («Терен» писав ТУТприм.), де були підписані акти виконаних робіт, хоча вони не були виконані. Лише після повного виконання робіт фахівці з’ясовували, чи виконавцем були завдані збитки чи ні. Власне, підписані наперед акти – це вже кримінальна стаття.

Школа Монастириська
Школа Монастириська

Школа Березовиця
Школа Березовиця

Школа Березовиця2
Школа Березовиця2

Були також виявлені, за його словами, факти порушення з боку проектантів: замість мінеральної вати використаний пінопласт і т. ін. Однак тут криміналу немає, а є лише адміністративна відповідальність. Штраф у таких випадках не перевищує 200 тис. грн.

Географія таких порушень – різна, адже є такі об’єкти по всій області, - уточнює Олександр Богомол. – Факти по кожній справі я можу надати лише на вимогу обласної ради, за запитом, бо це – закрита інформація.

«Людина, яка взяла гроші, просто втекла!»

Доповідати про ці ж справи були готові і прокурори. Однак депутатам вистачило почутого, вони взяли звіт Олександра Богомола «до відома».

Варто нагадати, що ініціював таку перевірку голова обласної держадміністрації Степан Барна. Адже при поверховому аналізі стану справ за підсумком року виявив, що будівництво і реконструкцію кількох об’єктів передали недобросовісним виконавцям.

Наприклад, одна із фірм мала відремонтувати клуб у селі. На це виділили понад мільйон гривень, - розповідає пан Барна. – Проте керівник тієї фірми перевів 700 тисяч гривень іншому підприємству. Очевидно, звідти йому мали повернути гроші готівкою. Але сталося інше – людина, яка взяла гроші, просто втекла!

unnamed (44)
unnamed (44)

Звісно ж, такі випадки треба розслідувати і обов’язково карати винних, наголосив він, адже відчуває і власну відповідальність. Потрібно підбирати лише чесних і відповідальних виконавців, аби надалі подібних негараздів не було. Тим паче, що нині в області на різній стадії будівництва і реконструкції, за словами Степана Барни, перебувають близько 500 об’єктів різного призначення.

 

Читайте також про роботу обласних депутатів - ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора і з відкритих джерел, відео – ВО «Автомайдан»

Вибір читачів за тиждень

Відео