Віра Олександрович

Тернопільщина: пільги на сплату за нерухомість є, але не для всіх

Nerukhomist

Фізичні особи на Тернопільщині уже сплатили понад 28 млн грн податку на нерухомість. Цей показник – вищий, ніж торік. І це при тому, що органи місцевого самоврядування мають право встановлювати пільги із податку на нерухоме майно.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Протягом січня-жовтня цього року жителі Тернопільської області поповнили місцеві бюджети, сплативши 28,1 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне вiд земельної ділянки, - кажуть у податковій. - Порівняно з аналогічним періодом торік надходження цього платежу зросли на 13,9 млн грн.

Нагадаємо, цей платіж нараховують фізичним особам-власникам об’єктів нерухомості за звітний 2017 рік у поточному році.

Так, у пп. 266.5.1 Податкового кодексу України передбачили: ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюють за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року, - нагадують у податковій. - Базою оподаткування є 1 кв. м.

Оскільки мінімальна зарплата 1 січня 2017 р. становила 3 200 грн, то граничний розмір ставок не повинен перевищувати 1,5%, або 48 грн за 1 кв. м.

Варто мати на увазі, що податкові повідомлення-рішення про сплату цього платежу і відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, були надіслані (вручені) платникам контролюючим органом за місцем їх податкової адреси до 1 липня, - уточнюють у податковій. - Необхідно звернути увагу і на те, що у Податковому кодексі передбачили зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їхніх часток, що перебувають у власності фізособи-платника податку. Для квартири/квартир незалежно від їхньої кількості – на 60 кв. м. Щодо житлового будинку/будинків незалежно від кількості - на 120 кв. м.

Якщо ж різні типи об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їхніх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), то - на 180 кв. м.

Також органи місцевого самоврядування мають право встановлювати пільги із податку на нерухоме майно для фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, - додають у податковій.

Необхідно також пам’ятати: у випадку, коли нерухомість використовують власники з метою одержання доходів (здають в оренду, лізинг, позичку, використовують у підприємницькій діяльності), то пільги із податку не застосовують.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео