Віра Олександрович

Тернопільщина: про свої доходи чесно розповіли лише 12 мільйонерів

Мільйонер

Доходи за 2018 рік уже задекларували близько 3 000 жителів Тернопільщини. Причому серед них виявилося 12 мільйонерів і 12 громадян, які отримували доходи за кордоном, тобто – заробітчан.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– Свій конституційний обов’язок щодо декларування доходів із початку 2019 року виконали 2 987 громадян Тернопільської області, – каже заступник начальника Головного управління ДФС в області Петро Якимчук. – Порівняно із минулим роком кількість декларантів зросла на 746 осіб.

Він зазначив, що про отримані минулоріч неоподатковані доходи заявили 1 228 мешканців регіону. Натомість правом на податкову знижку за цей період скористалися 1 759 осіб.

– Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань становить 3,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і 900 тис. грн – військового збору, – констатує Петро Якимчук.

Найчастіше декларанти заявляли про отримання доходів від здачі в оренду житла і продажу рухомого чи нерухомого майна. Громадяни подали, відповідно, 111 і 217 таких декларацій та заявили про отримання 5,6 млн грн і 23,8 млн грн доходів.

– Про отримання спадку і дарування на суму 39 млн грн повідомили 323 особи, – уточнює фахівець. – Доходи, отримані від незалежної професійної діяльності, задекларували 54 жителі області на суму 2,8 млн грн.

Найбільші суми ПДФО, а це – 1,9 млн грн і 900 тис. грн визначили громадяни, які торік отримували подарунки і спадщину та продавали нерухоме чи рухоме майно.

– Тим, хто отримував доходи від незалежної професійної діяльності і здавав в оренду нерухоме чи рухоме майно, необхідно буде сплатити, відповідно, 500 тис. грн і 80 тис. грн податку, - деталізує посадовець. - Відрадно, що 12 жителів нашої області, які отримували доходи за кордоном, теж виконали свій конституційний обов’язок. Вони задекларували 200 тис. грн доходу. Порівняно із аналогічним торішнім періодом кількість таких декларантів і заявлена ними сума зросли удвічі.

Крім того, 12 осіб заявили про отримання мільйонних статків на загальну суму 40 млн грн. Основними джерелами доходів мільйонерів на Тернопіллі є: продаж чи здача в оренду нерухомого і рухомого майна, спадщини чи дарування тощо. До речі, мільйонери мають додатково сплатити 300 тис. грн ПДФО і 100 тис. грн – військового збору.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео