Віра Олександрович

Тернопільщина: від корисних копалин і тарифів на газ до хворих дітей (фото, відео)

Облрада

Понад 3 години тривало перше засідання 2-ї сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 17 березня. Коли депутати зустрінуться наступного разу, пообіцяли повідомити згодом.

Нагадаємо, у порядку денному було 66 питань. Перед розглядом пунктів, що стосувалися господарки краю, депутати вирішили розглянути звернення.

Зауважимо, у порядку денному сесії були не лише політичні звернення. Частина рішень стосувалася суто захисту інтересів нашого краю і місцевого самоврядування. Одне із таких – «Звернення щодо користування корисними копалинами місцевого значення». Депутати, враховуючи пропозицію Михайла Головка, підтримали цей документ 49 головами «за».

Депутати1
Депутати1

У зверненні, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Ми, депутати обласної ради, стверджуємо, що для якісного та ефективного функціонування територіальних громад, зміцнення їхньої матеріально-фінансової бази щодо вирішення регіональних екологічних проблем, ефективної реалізації державної регіональної екологічної політики на місцях важливим є надання повноважень обласним радам щодо видачі спеціальних дозволів на користування надрами місцевого значення. Це дозволить оперативно вирішувати питання, вивести з тіні незаконний видобуток корисних копалин, наповнити місцеві бюджети за рахунок рентної плати тощо. Видача зазначених спецдозволів дасть облрада можливість значно спростити їх отримання, враховуючи думку територіальних громад у сфері надрокористування, і сприятиме залученню інвесторів, створенню додаткових робочих місць». 

Також у документі йдеться, що місцеві ради зможуть укладати із надрокористувачами договори про соціальне партнерство для вирішення місцевих проблем. Відправлять тепер відповідний лист до Верховної Ради, Кабінету Міністрів і решти обласних рад.

Президія
Президія

Прийняли на цій сесії і звернення щодо надання інформації в сфері розподілу і постачання природного газу. У цього документу – інші адресати: Міністерство енергетики, Антимонопольний комітет, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Державна архітектурно-будівельна інспекція, ПрАТ «Тернопільміськгаз», ПрАТ «Тернопільгаз». Із повним текстом можна ознайомитися ТУТ.

Якщо коротко, то, за словами депутата Тараса Дячуна (доповідача у цьому питання – прим.), обранці краян хочуть дізнатися вичерпну інформацію про газорозподільчі мережі (стан, обсяг) у межах Тернопільської області, встановлення і попередження зловживань зі сторони суб’єктів господарювання ринку природнього газу, попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об’єктах критичної інфраструктури та напрацювання рішень, у межах компетенції, в інтересах громад і окремих краян. «За» врешті були 46 обранців краян.

Депутати2
Депутати2

Окрім того, за ініціативи депутатки Наталі Турецької, депутати підтримали звернення щодо розробки відповідної нормативної бази і системного підходу у лікуванні СМА, тобто спінальної м’язової атрофії. 

– Так, це – рідкісне генетичне захворювання, або орфанне, бо воно вражає одного з 10-ти тисяч новонароджених, – розповідає пані Турецька. – Ця хвороба призводить до прогресуючої м’язової атрофії та слабкості. Наразі нам відомо про 2 таких випадки на Тернопіллі. Принаймні інформація про них доступна широкому загалу. 

У зверненні, яке підтримали 49 політиків, зокрема, йдеться (цитуємо): «…Ми, депутати Тернопільської обласної ради, просимо Верховну Раду і Кабінет Міністрів оперативно вжити дієві заходи щодо розробки відповідної нормативної бази і системного підходу у лікуванні СМА...». Із повним текстом документу можна ознайомитися ТУТ.

Фото з трансляції сесії на сайті обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео