Віра Олександрович

Тернопільщина: вже у березні на любителів пива і вина очікує неприємний сюрприз

Савка

На скільки подорожчало спиртне? Коли нові ставки акцизного податку на алкогольні напої наберуть чинність? Які зміни відбулися у процедурі призупинення ліцензій?

Про основні нововведення, що стосуються акцизного податку, нещодавно розповів начальник управління контролю за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Тернопільській області Роман Савка. Найцікавіші запитання і відповіді на них для читачів «Терену» дібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- На скільки подорожчало спиртне, порівнюючи із минулим роком?

- Нагадаю, 1 січня 2022 р. набрав чинність Закон України від 30.11.2021 р. №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України (ПКУ) та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Відповідно, із 1 січня 2022 року зросли ставки акцизного податку на спирт етиловий, інші спиртові дистиляти та алкогольні напої. Зокрема: - якщо раніше за 1 л 100-відсоткового спирту етилового не денатурованого ставка акцизного податку була 126,96 грн, то тепер 133,31 грн; - зросла ставка і за алкогольні напої з додаванням або без додавання етилового спирту – зі 126,96 до 133,31 грн; - ставка акцизного податку за пиво із солоду (солодове) тепер становить 59,82 замість 2,78 грн; - зросла ставка за вина ігристі та вина газовані – з 11,65 до 12,23 грн; за вина та інші зброджені напої без додавання етилового спирту – з 8,02 до 8,42 грн; а за сидр і пері (без додавання спирту) – із 1,06 до 1,11 грн за 1 л. 

Проте варто врахувати, що зміни до ПКУ щодо ставок акцизного податку на алкогольні напої набирають чинність з 1-го числа третього місяця, тобто із 01.03.2022 р.

- Які зміни в адмініструванні акцизного податку із тютюну у 2022 році?

- У 2022 році змінили порядок сплати акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів, тютюну і промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевого бюджету. Платником стає виробник або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, а не продавець.

Зміни щодо акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів із тютюнових виробів, тютюну і промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, набирають чинність з 01.01.2022 р., але не раніше дня набрання чинності змін до Бюджетного кодексу України, в частині запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів. 

- У який термін з дня внесення змін щодо відомостей, зазначених у виданій ліцензії, суб’єкт господарювання повинен звернутися до податкового органу?

- Відповідно ст. 15 Закону №481, тепер є нова частина, згідно з якою ліцензії на всі види діяльності видають за умови обов’язкової реєстрації об’єкта оподаткування відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 ПКУ.

Відповідно, з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

- Які зміни відбулися у процедурі призупинення ліцензій?

- Призупинення ліцензії - тимчасове позбавлення суб’єкта господарювання права на провадження зазначеної в ліцензії діяльності у разі несплати чергового платежу ліцензії - виключили. При несплаті чергового платежу за ліцензію податковий орган приймає рішення про анулювання ліцензії. 

Довідка. Підписуйтесь на Telegram-канал ДПС України. Спілкуйтеся з податковою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX». 

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео