Віра Олександрович

Тернопільщина: якщо не встигли до 1 березня, то нарікайте лише на себе

Березюк222

Оголошення карантину на території України, звісно ж, змінило життя і найманих працівників, і роботодавців. Працівники були змушені піти у відпустки, а страхувальники мали все одно подавати звіти з єдиного соціального внеску.

Про те, як зробити це коректно та уникнути зайвих помилок при нарахуванні і сплаті внеску, розповіла начальниця управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Лариса Березюк. Найцікавіші запитання і відповіді для читачів «Терену» зібрали у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Я - самозайнята особа. Щоб мати звільнення від сплати єдиного внеску, як можна повідомити про основне місце роботи, де за мене було сплачено страховий внесок у розмірі не менше мінімального?

- Відповідно до ст. 20 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» контролюючим органам із метою перевірки правильності нарахування, обчислення, повноти і своєчасності сплати єдиного внеску на загальнообов’язкового державного страхування (ЄСВ) надається доступ до персоніфікованих відомостей про зарплату (дохід, грошове забезпечення, допомогу, компенсацію) застрахованих осіб, на яку нарахували і з якої сплатили страхові внески.

Таким чином, фізичні особи-підприємці або особи, які провадять незалежну професійну діяльність, не повинні повідомляти про факт сплати за них єдиного внеску роботодавцем.

- Підприємець не сплачував єдиний внесок у зв’язку із інвалідністю. У лютому працездатність відновив. Чи треба було цей внесок платити вже у лютому?

- Так, фізична особа-підприємець зобов’язана сплачувати ЄСВ за місяць, в якому було втрачено статус «особи з інвалідністю».

- Приватний підприємець, вид діяльності – торгівля (ІІ група єдиного податку), дві декади лютого не працював. Як платити єдиний внесок?

- Для платників, які обрали спрощену систему оподаткування (крім I групи єдиного податку) нема звільнення від сплати єдиного внеску за себе.

Законом від 13.05.2020 р. №592 «Про внесення змін до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», який набрав чинність з 01.01.2021 р., а саме: для платників, підприємців (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність і членів фермерського господарства, єдиний внесок нараховують на суму доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізосіб.

Отож, якщо зазначені платники не отримали дохід у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, вони мають право самостійно визначити базу нарахування. Але врахуйте, що у період несплати єдиного внеску страховий стаж також не буде враховуватися.

- Чи призначають штрафи при порушенні законодавства з єдиного внеску?

- Не застосовують штрафні санкції за такі порушення, вчинені щодо періодів із 1 березня 2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершиться дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

А) несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; Б) неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно із видачою сум виплат, на які нараховують єдиний внесок (авансових платежів); В) несвоєчасне подання звітності до контролюючих органів.

Крім того, протягом періоду із 1 березня 2020 р. по останній календарний день місяця (включно) платникам єдиного внеску не нараховують пеню. Натомість нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

- Чи може інша юридична особа сплатити грошове зобов’язання із єдиного внеску за інших осіб?

- Юридична особа, фізична особа-підприємець або фізична особа не може сплатити грошове зобов’язання із єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за інших осіб, крім випадків сплати головою сімейного фермерського господарства внесків за себе і членів такого господарства.

- Чи можна ще подати заяву для списання боргу з єдиного внеску?

- Перш за все, нагадаю: підприємцям, які не здійснювали підприємницьку діяльність, та особи, які провадили незалежну професійну діяльність і не отримували дохід у період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р., надали можливість скористатись правом щодо списання несплаченої станом на 01.12.2020 р. суми недоїмки з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, штрафів і пені, нарахованої на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки.

Такою можливістю зазначені особи можуть скористатися лише до 01.03.2021 р. Для цього необхідно виконати такі умови: - подати заяву державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи ФОП про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності; - особами, які провадять незалежну професійну діяльність, подати до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску; - подати заяву у довільній формі щодо списання нарахованого єдиного внеску за період з 01.01.2017 р. до 01.12.2020 р.; - подати до податкового органу за місцем реєстрації звітність за період з 01.01.2017 р. по грудень 2020 р. включно. Таку звітність платник подає у випадку, якщо не подавав раніше.

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео