Орест Сарматський

Тернопільщина згадує земляка-художника, розстріляного у 1937 році

630_360_1635424692-394 (Copy)

30 жовтня 1882 року у селі Романівка на Тернопільщині народився Михайло Бойчук – видатний український живописець-монументаліст і педагог, один з основоположників українського монументального мистецтва.

Як повідомляється, з іменем Михайла Бойчука (1882-1937) пов’язане виникнення творчого об’єднання художників-монументалістів так званих «бойчукістів».

- Саме завдяки ним українське монументальне мистецтво 20–30-х років ХХ ст. стало широко відоме у світі, про що свідчать численні виставки, у яких брали участь послідовники й учні Михайла Бойчука, велика кількість публікацій, присвячена бойчукізму як мистецькому явищу, - йдеться у повідомленні.

Ще у своєму селі Михайло почав займатися малюванням. Місцевий вчитель, помітивши здібності юнака, дав оголошення про нього в газеті, на яке відгукнувся художник Юліан Панькевич і допоміг Михайлові переїхати до Львова.

Там Бойчук починає самостійно працювати, отримує допомогу від Наукового товариства ім. Шевченка. Окрім того, навчався у Віденській, Краківській і Мюнхенській академіях мистецтв. У 1908–1911 рр. вдосконалював майстерність у Парижі. Наприкінці 1910-х років Михайло Бойчук очолює групу молодих художників під назвою «Renovation Byzantine», що мала на меті відродження візантійського мистецтва на українському грунті. Повернувшись до Львова, Бойчук починає працювати у заснованому Андреєм Шептицьким Національному музеї.

- Бойчук реставрує старі ікони, розписує каплицю Дяківської бурси у Львові, церкву монастиря отців Василіян села Словіта, створює композицію «Тайна вечеря», ікону «Покрова Богородиці», в якій зобразив свого покровителя митрополита Андрея Шептицького. У 1917 році Михайло Бойчук стає одним з професорів-основоположників Української академії мистецтв. Під його керівництвом бойчукістами виконані розписи Луцьких казарм у Києві (1919), санаторію ім. ВУЦВК в Одесі (1928), Червонозаводського театру в Харкові (1933–1935), - зазначається у дописі.

З листопада 1926 року до травня 1927 Бойчук разом із дружиною Софією Налепинською-Бойчук здійснив творчу подорож до Німеччини, Франції та Італії. Згодом ця поїздка і стала однією з формальних підстав для їхнього арешту та звинувачення у «шпигунстві» й участі в «контрреволюційній організації». 25 листопада 1936 року Михайла Бойчука заарештували, а 13 липня 1937 розстріляли в Києві.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео