Віра Олександрович

Думка фахівця: Тернопільщині вдалося уникнути ризиків

Пунько22

Надходження до місцевих бюджетів зросли на Тернопільщині завдяки сумлінним платникам. У цьому переконаний начальник Головного управління ДПС в області Іван Пунько.

Як повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області, упродовж 9 місяців 2020 року платники податків перерахували до місцевих бюджетів краю понад 3 млрд 262,4 млн грн.

- Це – «плюс» 197,5 млн грн до очікуваних надходжень, що складає 6,4%. Причому порівняно із січнем-вереснем торік сплата зросла на 193,1 млн грн або на 6,3%, - наголошує Іван Пунько. - Найбільше місцеві скарбниці отримали податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), єдиного податку, плати за землю, податку на нерухоме майно та акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизної продукції.

Очільник податкової служби краю зазначив, що з початку року платники спрямували 2 млрд 231,5 млн грн ПДФО, що на 135,2 млн грн більше, ніж торік.

- Представники малого бізнесу сплатили 476,1 млн грн єдиного податку, а це - на 36,7 млн грн більше, ніж у січні-вересні 2019-го, - уточнює посадовець. - Плати за землю перерахували 275,8 млн грн. Надходження від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, склали 103,5 млн грн, що на 13,9 млн грн більше, ніж за 3 квартали торік.

Що цікаво, суб’єкти господарювання, які мають справу з підакцизними товарами, сплатили 78,4 млн грн акцизного податку, а це – «плюс» 24 млн грн щодо торішніх показників.

- Карантинні обмеження спонукали бізнес до часткових вимушених канікул, відтак виникло припущення, що бюджети недоотримають частини податкових платежів, - розповідає Іван Пунько. - Проте, завдяки ефективному діалогу з представниками реального сектора економіки, сумлінними платниками податків, такого ризику вдалося уникнути. І ось у вересні ми спостерігаємо позитивну динаміку – «плюс» 38,1% до очікуваних надходжень і 13,9% до цифр минулого року.

До речі, впродовж вересня платники податків перерахували до місцевих скарбниць 401,5 млн грн. Причому бюджети додатково отримали 110,7 млн грн. Порівняно із вереснем 2019-го приріст надходжень склав 49 млн грн або 13,9%.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео