Анастасія Кисіль

Тернопільська фотографиня робить патріотичні фотосесії для українок за кордоном (фото)

У Чехії Міла Орлик вирішила продовжити працювати на своєму фронті - фотографічному і таким чином допомагати захисникам. 15% доходів від фотосесій віддає ЗСУ

З початком повномасштабної війни українська культура стала популярною та впізнаваною у всьому світі. Українці почали виявляти свій патріотизм по-різному: татуюваннями, одягом, прикрасами, фотографіями. Тернопільська фотографиня Міла Орлик тепер безкоштовно проводить патріотичні фотосесії українкам, що тимчасово виїхали за кордон. 

Фотографиня Міла Орлик

Дівчина переїхала до Праги на третій тиждень війни. Фотографиня розповідає Терену, що хоча зараз вона не в Україні, але допомагати українцям - це її обов’язок. Спочатку вона не могла пов’язати свою професійну діяльність з волонтерством, тому плела маскувальні сітки, купувала ліки на фронт, допомагала у волонтерських штабах. Коли відправила чи не всі заощадження для армії, вирішила, що потрібно відновлювати фотосесії, щоб знову заробляти кошти, якими вона ділиться зі ЗСУ. 

Перший тиждень був дуже складним. Я не могла бачити красу навколо. Втім потім прийшло усвідомлення, що маю працювати і допомагати на своєму фронті, фотографічному, - розповідає фотографиня.

15% доходів віддає на потреби армії

Тепер Міла проводить патріотичні фотосесії для українок безкоштовно, а 15% доходів від інших замовлень надсилає на потреби  армії. 

Патріотичні світлини Міли Орлик

Я намагаюся популяризувати українське. Нашу символіку, поєднання кольорів, одяг. Навіть музичний супровід має бути лише українською. Це мій свідомий вибір, від якого я не відійду, як мінімум, до перемоги, - каже фотографиня. 

Як помітила Міла Орлик, поєднання синього і жовтого кольорів є популярним у Празі. Це стосується прапорів, які в центрі міста майорять чи не на кожному кроці. Також люди одягають речі у патріотичних кольорах. За словами тернополянки, навіть на вітринах місцевих магазинів усе комбінують у синьо-жовтих тонах.

Перехожі, коли бачать нашу патріотичну зйомку, то реагують по-різному. Хтось просто стоїть та спостерігає, а хтось підходить і каже: «Слава Україні» або ж «It’s so cool». Були люди, котрі обдаровували нас посмішками, а були й такі, які тихенько фотографували процес нашої роботи. У такі моменти відчуваєш “мурашки” по шкірі, бо розумієш, що українцями захоплюються, - зазначає співрозмовниця. 

Крім патріотичних світлин, Міла Орлик почала створювати постери на українську тематику. 

Світлинами розповідає світові про Україну

Під час війни творити красу складно. Проте українці неодноразово повторюють, що їх важко зламати і свою українську культуру вони популяризуватимуть завжди.

Моє натхнення - це люди. Як виявляється, Герої це не ті, яких знімає студія Marvel. Це наші українці, які мають різні суперсили - сміливість, відважність, рішучість та добре серце! - каже фотографиня.

Своїми світлинами вона хоче донести усім: “Ми переможемо, тому що ми непереможні”.

Мені здається, що ми показали вже всьому світу, хто такі українці і яка у нас сильна держава. Тому шлях у нас один - боротися до останнього і прогнати ворога з наших земель раз і назавжди, - зазначає Міла Орлик. 

До слова, тернопільські музиканти також підтримують армію. Зокрема гурт Los Colorados долучився до збору коштів для колег-музикантів, які зараз на фронті. Музичний гурт закликає усіх допомагати нашим захисникам. Підтримати їх фінансово можна на сайті фонду Musicians Defend Ukraine.

Фото Міли Орлик

Вибір читачів за тиждень

Відео