Анастасія Кисіль

Тернопільська художниця розмалювала протитанкову ракету, щоб зібрати гроші захисникам

Зброєю, якій художниця надала мистецького вигляду, українські воїни знищили російську техніку. Розмальовану стугну виставлять на аукціон, а за виручені кошти придбають автомобіль захисникам

Тернопільська художниця Оксана Лехняк розмалювала стугну, якою наші воїни знищили російську техніку на Ізюмському напрямку. Розмальовану протитанкову керовану ракету дівчина передала блогерам, які виставлять її на благодійний аукціон. За зібрані кошти придбають автомобіль для добровольчого корпусу “Правий сектор”, який передав художниці стугну. 

Оксана займається мистецтвом близько 20 років, проте малювала на зброї вперше.  

Хлопці з ДУК ПС самі почули, що тут організовуватимуть аукціон, тому  передали мені стугну на продаж. Ми вирішили її ромалювати, щоб вона коштувала дорожче, - розповіла журналістам Терену Оксана Лехняк. 

На мистецьке оформлення зброї художниця витратила кілька днів. На стугні вона зобразила всім відому українську марку “Російський воєнний корабль, іді..”. Також Оксана Лехняк намалювала шеврон Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” і написала “Загартовані війною” - символічні слова для наших захисників. Ще на стугні дівчина помістила зображення українських військових на заході сонця. Внизу зброї художниця намалювала двох бійців з добровольчого корпусу, одного – зі зброєю, іншого – з квіткою.

Зброєю, якій художниця надала мистецького вигляду, українські воїни знищили російську техніку

Для того, щоб розмалювати стугну, я знежирила її поверхню. Також покрила ділянки, які я розмальовувала, автомобільною матовою фарбою, аби зробити собі своєрідну основу. Наносила малюнок акриловими фарбами, потім закріпила все фінішним лаком, - ділиться досвідом Оксана Лехняк. 

Художниця вже передала розмальовану стугну інстаблогерам Наталії Литвин та Олександру Куровському. Саме вони організовують благодійний аукціон. За гроші, виручені з продажу, хлопцям добровольчого українського корпусу придбають автомобіль. Всю детальну інформацію про аукціон блогери напишуть згодом на своїх сторінках у соцмережах. 

Художниця передала розмальовану стугну Наталії Литвин та Олександру Куровському, які організують благодійний аукціон. 

Потреба в транспорті є завжди актуальною для військових. Адже кожен бойовий виїзд - це втрата техніки. Тому ми вирішили, що придбати автомобіль за розмальовану стугну, - це чудовий варіант, - розповідає дівчина. 

Оксана Лехняк втратила на війні рідного брата. Він загинув у березні в Київській області. Дівчина не впала духом, вірить у перемогу та планує  надалі допомагати  армії. 

Для мене боротьба буде продовжуватись доти, доки ми не переможемо. Стугну було цікаво розмальовувати, тому я не проти розмальовувати щось подібне, якщо це буде приносити користь нашим військовим. Готова малювати що завгодно і скільки завгодно, - розповідає мисткиня. 

Художниця переконана, щоб перемогти, потрібно працювати у єдності. 

Я вважаю, що надійний і міцний тил не менш важливий надійного і міцного фронту. Ми взаємопов’язані, одного без іншого не може існувати.  Ми зараз повинні працювати злагоджено, як єдиний механізм, на один результат - нашу перемогу. А переможемо ми обов’язково, бо ще ніколи зло не перемагало добро. Росіяни дуже хотіли “на” Україну, а приїхали “в” Україну, - зазначає співрозмовниця. 

Фото надані Оксаною Лехняк

Вибір читачів за тиждень

Відео