Тернопільське підприємство здатне освітити Україну і навіть пів Європи

Голова ОДА Степан Барна в рамках робочої поїздки оглянув виробничі потужності тернопільського підприємства «Шредер».

Спільне українсько-бельгійське підприємство працює в Тернополі вже 25 років, воно починало роботу ще в радянському союзі. Головні напрямки роботи – виробництво зовнішніх світильників для вулиць, парків, доріг.

«Шредер» є у багатьох містах Європи, проте тернопільське підприємство - єдине в Україні. Тут виготовляють кінцевий продукт: долучаються до проектування, виливають форми, збирають та відправляють до споживача.

«Готову продукцію підприємство експортує у країни Східної та Західної Європи, — розповідає генеральний директор підприємства «Шредер» Костянтин Петренко. — Багато клієнтів маємо й на Близькому Сході та в Азіатському регіоні. Також результат нашої роботи можна побачити у столиці — головні державні будинки освітлені саме нашими виробами».

ТОВ «Шредер» у Тернополі та Тернопільській області встановило близько 2000 вуличних світильників, з яких 1500 світильників підпадали під програму комітету з енергозбереження 2006-2008 рр.

У Тернополі та області підприємство освітило міську раду, пам'ятники Бандері, Шевченку, Франку, центральну алею парку ім. Шевченка, «Острівець закоханих», Майдан Волі, Вишнівецький замок тощо.

Декілька років тому компанія перейшла на розробку й виробництво нових світлодіодних світильників. Їхнє виробництво дозволяє значно економити на електроенергії та збільшити строк експлуатування.

На заводі працює майже 100 працівників, а середня зарплата становить трохи більше 7 тисяч гривень. Продуктивність — 300-400 виробів за стандартну робочу зміну.

«Шредер» — це хороший приклад українсько-бельгійського партнерства, що дає добрий результат у напрямку створення робочих місць, сплати податків, — підкреслив голова Степан Барна. — Понад 88% виробів освітлення експортується за кордон. Із них понад 60% — у Польщу. Ми розраховуємо, що підприємство подвоїть свої потужності й дасть можливість створити нові робочі місця для наших краян. Тернопільська область здатна освітити всю Україну та пів Європи».

Керівництво «Шредеру» обговорило з керівником ОДА можливості співпраці й потенційні об'єкти для освітлення. Степана Барну зацікавили перспектива ілюмінації Кременецького та Микулинецького замку, щоб розвинути туризм на Тернопіллі. проте цю ініціативу ще будуть узгоджувати.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео