Дарія Шевченко

Тернопільські абітурієнти здаватимуть ЗНО орієнтовно з 25 червня до 17 липня

zno-696x464

Це обговорили представники Міністерства освіти і науки на черговому онлайн-засіданні. Вони вирішили, що ЗНО, ЄВІ, ЄФВВ обов’язково будуть проведені. Звісно, часові межі трішки змістяться. Зокрема, іспити проведуть приблизно з 25 червня до 17 липня. Відповідно вступна кампанія для абітурієнтів розпочнеться у серпні, а навчальний рік для першокурсників, ймовірно, розпочнеться 15 вересня.

Для інших курсів він може розпочатись у звичному режимі. Усі строки можуть бути змінені, якщо після 1 червня 2020 року буде продовжена заборона відвідувати навчальні заклади.

- Вступна кампанія — ЗНО, ЄВІ (єдиний вступний іспит з іноземної мови для вступників до магістратури), ЄФВВ (єдине фахове вступне випробування для вступників до магістратури зі спеціальностей «Право» та «Міжнародне право») обов’язково будуть проведені. Взагалі ЗНО та інші вступні іспити з використанням технологій ЗНО дозволяють не тільки забезпечити справедливий вступ, але й убезпечити вступників від скупчення в приймальних комісіях та на вступних іспитах, що дуже важливо в цьому році. Має бути поступово подоланий демпінг, який є руйнівним для закладів вищої освіти, - пише генеральний директор директорату вищої освіти МОН  Олег Шаров.

Крім того, заклади вищої та фахової перед вищої освіти можуть самостійно розв'язати питання з організації освітнього процесу та завершення навчального року. МОН не заперечує проведення всіх видів контрольних заходів разом з атестацією здобувачів з використанням дистанційних технологій онлайн. Винятком є єдиний державний кваліфікаційний іспиту на медичних спеціальностях та захист дисертацій на здобуття наукових ступенів. Тематика дипломних робіт може бути розумно звужена, але якість вищої освіти не є предметом компромісів.

Викладачам радять замислитись над організацією навчального процесу у 2020-2021 році. Адже фактор змін, які за собою нестиме коронавірусна інфекція, буде впливати на багато явищ. Також Олег Шаров наголосив на дотриманні профілактичних заходів у момент, коли ми вийдемо із карантину.

- Дедалі більш зрозумілою стає потреба в профілактичних заходах, які слід заздалегідь продумати та до яких необхідно своєчасно підготуватись. Соціальне дистанціювання (маски, безпечна відстань між учасниками освітнього процесу, захисні бар’єри тощо) ймовірно стане нормою, а в окремі періоди нас знову можуть чекати нові карантинні обмеження. Така ситуація буде неминуче створювати як ризики, яких маємо навчитися запобігати, так і можливості для реалізації давно назрілих змін, - йдеться у дописі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео