Ростислав Фук

Тернопільські нацгвардійці виготовляють окопні свічки для побратимів

Однієї свічки вистачає на шість годин роботи, а також на приготування чаю або їжі

Військовослужбовці підрозділу Національної гвардії України у вільний час після виконання службових обов’язків виготовляють окопні свічки для побратимів, які виконують бойові завдання зі звільнення українських територій від російських загарбників. Про це Терену повідомила офіцерка з інформації та комунікації Нацгвардії України Надія Німець. 

Бляшанки, картон та віск — основні матеріали, з яких виготовляють окопні свічки, аби зігрівати бійців у важких бойових умовах. Однієї свічки вистачає на шість годин роботи, а також на приготування чаю або їжі. Для захисників — це ще й надійне джерело світла й тепла.

Свічки горять від двох годин до семи, а деякі й більше. За цей час можна багато чого зробити: підсушити одяг, зігріти руки, зробити каву, розігріти банку тушонки та перекусити, — розповідає сержант Національної гвардії Дмитро.

Картон, який використовують військові, має бути нефарбований та сухий. Це, в основному, гофрокартон, з якого роблять пакувальні коробки. Картон має бути нефарбований, оскільки фарба при згорянні виділятиме токсичні матеріали. Потім його закладають в бляшанки, заливають сумішшю воску та парафіну. При запалюванні, завдяки формі, вогонь горить майже по всій поверхні бляшанки.

Для початку потрібно розплавити парафін з дотриманням температурного режиму. Коли парафін трохи розтане, він набуде потрібної консистенції, але в жодному разі не можна допускати його перегріву, — каже нацгвардієць Дмитро, — Вдячні жителям Білецької громади та с. Гаї Шевченківські за надані матеріали: бляшанки, віск та картон. Завдяки нашим волонтерам ми спільно допомагаємо бійцям боротися з несприятливими погодними умовами та наближаємо таку бажану для усіх перемогу.

Читайте також: Юний свічковар з Тернопільщини розповів про своє захоплення 

Працівники гімназії на Тернопільщині виготовляють окопні свічки для захисників

Фото Надії Німець

Вибір читачів за тиждень

Відео