Тамара Коблик

Тернопільські нейрохірурги зробили операцію, яка рятує життя

Через дві доби пацієнтку виписали додому. Зараз вона під наглядом сімейного лікаря

Медики Тернопільської обласної клінічної лікарні провели емболізацію аневризми передньої мозкової артерії. Простішими словами, запобігли виникненню інсульту у пацієнтки та зберегли їй можливість продовження якісного способу життя. Про це повідомили на сторінці медичного закладу у фейсбуці.

Як розповів нейрохірург, завідувач відділення нейрохірургії Тернопільської обласної клінічної лікарні Ігор Загрійчук, пацієнтка скаржилася на головний біль і під час обстеження МРТ у неї запідозрили аневризму передньої мозкової артерії. Під час госпіталізації їй провели повторне обстеження, а саме церебральну ангіографію, що й підтвердило діагноз.

Пацієнтці було проведено малоінвазивне хірургічне втручання. У таких операціях нам допомагає мій колега, завідувач нейрохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні Іван Степанович Бобрик. Проводимо ми ці операції ендоваскулярно, тобто на ангіографі, спільно з нашим колегою, завідувачем відділення інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Богданом Ярославовичем Маслієм, – розповідає Ігор Загрійчук. – Пацієнтці було проведено емболізацію аневризми передньої мозкової артерії. Тобто через судину вводиться катетер, по катетеру вводяться мікроспіралі і, таким чином, вилучається аневризму з кровотоку. Що ми цим добилися? Забрали загрозу в майбутньому для життя людини. Адже аневризма – це патологічний стан судини, стоншення стінки судини в одному місці на кшталт мішкоподібного випинання. А тому там де є це стоншення, це вже дуже велика загроза, що стінка судини може в будь-який час розірватися. Якщо це стається, то відбувається інсульт. Найчастіше це проявляється у віці від 30 до 60 років.

У чому особливість операції, то як пояснює нейрохірург, хірургічне втручання проводиться через невеликий прокол у стегновій артерії. Вводиться мікрокатетер до судини головного мозку, контрастується і через цей катетер ставляться мікроспіралі або стенти, або мікроспіралі і стенти залежно від випадку.

Через дві доби жінку виписали додому абсолютно без жодних неврологічних симптомів. Зараз вона спостерігається у сімейного лікаря. Почувається абсолютно нормально і здоровою, – підкреслює Ігор Загрійчук.

Фото зі сторінки Тернопільської обласної клінічної лікарні у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео