Тернопільські підлітки матимуть свої права

2

Сьогодні, 20 листопада, відзначають Всесвітній день дитини. У цей день тернополянам пропонують переглянути проект закону, який впровадить новий термін «підліток».

Ще у 1959 році в цей день Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини, а у 1989 році – Конвенцію про права дитини.  Сьогодні тернополянам пропонують долучитися до громадського обговорення проекту закону, в якому запровадять в українську охорону здоров’я термін «підліток». За інформацією «Урядового порталу», підлітки потребують зараз особливої уваги в перехідний період свого життя. Тому вони також повинні мати свої права, щоби вже у зрілому віці в них були основи для здорового і продуктивного життя.

Які зміни чекають підлітків після прийняття цього законопроекту?

«Підліток» – саме такий термін з’явиться в законодавстві України. Мова йтиме про дітей у віці від 10 до 18 років. Підлітки зможуть  самостійно звернутися до лікаря будь-якої медичної установи. Також обиратимуть собі лікаря, який надає первинну допомогу і будуть підписувати з ними декларації. Лише за згодою неповнолітніх батьки зможуть дізнатись будь-яку інформацію про стан здоров’я своєї дитини. Також законопроект має на мені визначити основні принципи соціального ставлення серед підлітків.

Переглянути цей законопроект можна ТУТ. А надіслати свої побажання або скарги тернополяни зможуть на вказану електронну скриньку: s.avgust@moz.gov.ua.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео