Оксана Бучко

Тернопільські пішоходи на зебрі завдяки Верховному суду завжди матимуть рацію

Хоча культура тернопільських водіїв останнім часом значно покращилась, слідкувати за пішоходами їм потрібно буде ще більш уважніше.  Пріоритет людям, які ходять пішки, надав суд. Це стосується лише руху на «зебрі». 

Правила дорожнього руху під час перетину нерегульованих пішохідних переходів водіям і пішоходам пояснюють у рішенні Верховного суду, у якому розписали пункт 18.1 правил дорожнього руху.

Про це пише заступник начальник Патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Він приводить приклад, коли до суду звернувся водій з наміром оскаржити постанову, винесену інспектором патрульної поліції за порушення вимог пункту 18.1 правил дорожнього руху, а саме: «водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека». У позові водієві відмовили, рішення першої інстанції залишили в силі.

Тож згідно роз’яснень судом пункту 18.1:

- на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід;

- водій транспортного засобу зобов’язаний своїм маневром показати пішоходу, що він дає дорогу, тобто знизити швидкість або зовсім зупинитися;

- забороняється об’їжджати пішохода, який перебуває на пішохідному переході, незалежно від відстані між ним і автівкою, а також збільшувати швидкість з метою «проскочити» перед пішоходом, який вже ступив на «зебру»;

водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході. Той може зупинитися, побігти або уповільнити хід. Водій має спрогнозувати можливий розвиток ситуації й зробити все, щоб зіткнення не сталося.

У той же час Олексій Білошицький застерігає, що пішоходи не мають розслаблятись і забувати про ПДР. Адже перш за все потрібно дбати про власну безпеку і безпеку інших учасників дорожнього руху.

Фото vikna.if.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео