Тернопільські татусі зможуть ходити в декрет

image

Відтепер тати Тернопільщини можуть йти у декретну відпустку. На позачерговому засіданні, 15 квітня, Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною».

Цей закон дозволяє взяти одноразову оплачувану відпустку на 14 календарних днів:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батьку дитини, що не перебуває в зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але разом із нею проживає, пов'язаний побутом, взаємними правами та обов'язками;
  • бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною (якщо мати або батько виховує дитину самостійно).

- Цим законопроєктом пропонується забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні, - йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Окрім цього, документ передбачає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері та батька) та надає право батькам обох статей на додаткову відпустку, якщо вони доглядають повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

За відповідний законопроєкт проголосували 269 народних депутатів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео